OMH Sedia 10 Juta Saham Untuk Penyenaraian Sekunder

150

Syarikat yang disenaraikan di Bursa Sekuriti Australia (ASX), OM Holdings Ltd (OMH) menyediakan 10 juta saham untuk dagangan di Pasaran Utama, Bursa Malaysia bagi penyenaraian sekundernya pada 22 Jun ini.

Pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutif OMH merangkap pemegang saham utama, Low Ngee Tong, telah menyatakan komited bahawa beliau akan mendapatkan pemegang saham utama OMH lain, untuk memindahkan sejumlah daripada saham tersebut daripada ASX kepada Bursa Malaysia supaya saham itu tersedia bagi dagangan pada tarikh penyenaraian.

Saham berkenaan mewakili 1.35% daripada keseluruhan saham terbitan OMH.

Berdasarkan prospektus syarikat itu, penyenaraian proforma bagi pemegang saham utama, Ngee Tong, akan susut daripada 9.22% kepada 7.87% selepas penyenaraian itu dengan mengandaikan beliau telah memindahkan dan menjual sepenuhnya 10 juta saham di Bursa Malaysia.

Penyenaraian sekunder itu akan dilakukan sebagai pengenalan dan tidak akan melibatkan terbitan saham baharu.

Selain itu, pemegang saham akan dapat memindahkan saham senaraian ASX mereka kepada Bursa Malaysia dan begitu juga sebaliknya, untuk dagangan.

Langkah tersebut merupakan penyenaraian silang pertama di Bursa Malaysia dan ASX.

Harga rujukan penyenaraian akan berasaskan harga penutupan di ASX pada 21 Jun, dengan pertukaran pada kadar penutupan dolar Australia-ringgit yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM) pada tarikh yang sama.

Harga saham OMH di ASX didagangkan pada AS$0.87 ketika laporan ini ditulis.

Tambah Ngee Tong, menerusi penyenaraian sekunder itu, pihaknya menyasarkan untuk memperluas capaian pelabur dan jumlah pelabur.

“Selain itu kami ingin meningkatkan mudah tunai daripada saham kami secara potensi melalui platform dagangan yang berlainan,” jelasnya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Beliau berkata, langkah tersebut juga membolehkan syarikat itu memanfaatkan platform tambahan untuk mengumpul dana masa depan di samping menyediakan fleksibiliti untuk mengakses pasaran ekuiti berlainan bagi mengumpul dana.

“Kami mungkin melaksanakan langkah pengumpulan dana dari pasaran modal Malaysia selepas penyenaraian sekunder ini dan menyalurkan dana itu untuk usaha memperluas kilang kami di Sarawak,” ujar beliau.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat