Operasi Pengeluaran Minyak Sharara Terganggu, Libya Umum Sekatan Eksport

338

Tidak sampai beberapa hari operasi penghasilan minyak bermula setelah disekat beberapa bulan, National Oil Corp (NOC) Libya mengenakan force majeure terhadap eksport ladang minyak Sharara susulan daripada sekumpulan pihak bersenjata menghentikan operasi tersebut.

Sebelum sekatan pada Januari bermula, yang mana hampir kesemua eksport minyak Libya menerima kesan, ladang minyak menghasilkan 300,000 tong sehari. Berbeza dengan penghasilan terkini, kurang daripada 80,000 tong sehari.

Keuntungan oleh pihak tentera baru-baru ini, yang diakui antarabangsa berpangkalan di Tripoli, telah membenarkan semula operasi penghasilan di ladang utama, Sharara dan El Feel.

Namun, operasi penghasilan minyak sekali lagi diganggu oleh sekumpulan pihak berkuasa tempatan, disertai dengan Libyan National Army pada Isnin, mengarahkan untuk menghentikan pengeluaran minyak serta-merta.

Sejak berlakunya perebutan kuasa di Libya pada 2011 hingga menyebabkan kekacauan dan keganasan dalam negara tersebut, kemudahan minyak dan ladang Sharara semakin menjadi sasaran.  Bermula Sabtu, fasiliti minyak Sharara telah memulakan aktiviti pengeluaran secara berperingkat setelah lima bulan operasi disekat.

Sementara itu, harga minyak mengalami penyusutan berikutan tekanan daripada matawang US dolar dan kebimbangan terhadap lebihan bekalan selepas tiga pengeluar minyak di negara teluk bakal menamatkan tawaran potongan pengeluaran minyak mentah.

Minyak mentah Brent susut 52 sen atau 1.3% pada AS$40.28 setong. West Texas Intermediate (WTI) menyusut 27 sen atau 0.7% kepada AS$37.92.

Tempoh pemotongan pengeluaran, 9.7 juta tong sehari sehingga akhir Julai juga telah dipersetujui oleh pihak OPEC, Rusia dan Opec+. Walau bagaimanapun, Arab Saudi mendedahkan bahawa Kuwait dan United Arab Emirates tidak akan meneruskan pemotongan pengeluaran minyak, 1.18 juta tong sehari seperti yang mereka sasarkan sebelum ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat