Parah! CEO Binance CZ Pecat Beribu Pekerja!

576

“Merisaukan ni, tapi mungkin ada sebab Binance berhentikan pekerja.”

Bursa gergasi mata wang kripto Binance baru-baru ini dilaporkan memecat beribu-ribu pekerja mereka semasa pertempuran undang-undangnya bersama Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) masih belum selesai.

Memang tidak dinafikan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Binance Changpeng Zhao (CZ) telah memberhentikan pekerja, tetapi beliau enggan bersetuju berhubung jumlah bilangan kakitangan diberhentikan yang didedahkan oleh media.

Diperjelaskan lebih lanjut, Wall Street Journal mendakwa Binance memecat lebih 1,000 pekerjanya susulan ingin bersedia untuk pertempuran undang-undang panjang dengan pengawal selia Amerika Syarikat (AS).

Sementara bekas pekerja Binance pula berpandangan akan terdapat lebih banyak pemberhentian pekerja dalam beberapa minggu lagi dengan pasukan sokongan pelanggan berkemungkinan paling terkesan.

Oleh demikian, CNBC menjangkakan pemberhentian kakitangan secara keseluruhannya oleh Binance dapat mencapai 3,000, iaitu hampir separuh daripada pekerja bursa kripto tersebut.

CNBC turut menyatakan bahawa Bahagian Keadilan (DOJ) dapat membantu Binance, tetapi perlu diketahui ia boleh menelan belanja berbilion dolar.

Bagaimanapun, CZ bukan sahaja memberitahu kepada semua pengikutnya untuk belajar mengabaikan FUD yang datang dari saluran media tradisional malah menegaskan akan gunakan frasa itu secara kerap dalam tempoh tujuh bulan berturut-turut.

CZ juga mengesahkan bahawa Binance bertindak sedemikian sebagai sebahagian daripada usahanya untuk “talent density”, iaitu ukuran bagi bantu mengenal pasti nisbah ahli berkemahiran tinggi kepada prestasi kurang dalam pasukan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat