Pasaran Berisiko Semakin Mendapat Perhatian? US Dolar Dilihat Semakin Membimbangkan!

549

US dolar menyusut ke paras terendah tiga bulan berbanding yen dan paun pada Khamis, selepas komen oleh Pengerusi Fed Jerome Powell bahawa kenaikan kadar AS boleh dikurangkan bermula bulan Disember, namun euro gagal melepasi paras rintangan utama.

Kadar agresif kenaikan kadar Rizab Persekutuan AS tahun ini telah menyebabkan dolar melonjak, berikutan hasil penanda aras AS yang lebih tinggi dan kebimbangan bank pusat akan mendorong ekonomi AS ke dalam kemelesetan dalam percubaannya untuk memerangi inflasi.

Menurut Powell, penetapan kadar faedah pada ketika ini adalah cara yang baik untuk mengimbangi risiko. Beliau menambah, walaubagaimanapun, mengawal inflasi “akan memerlukan dasar pegangan pada tahap yang terhad untuk beberapa waktu”.

Pasaran menetapkan harga dalam kebarangkalian 80% bahawa Fed menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas pada mesyuarat seterusnya, berbanding peluang 20% ​​untuk kenaikan 75 mata asas lagi berdasarkan alat Fedwatch CME.

Dolar US susut sebanyak 1.64% kepada 135.85 yen, paras terendah sejak 23 Ogos, tetapi kemudian pulih kepada 136.26. Pair dolar-yen amat sensitif kepada perubahan dalam hasil Perbendaharaan AS jangka panjang, yang jatuh selepas komen Powell dan mencecah paras terendah dua bulan pada 3.587% dalam dagangan London pada hari ini.

Mata wang pound juga mengukuh mendadak, meningkat 0.88% kepada $1.2164, tertinggi sejak 12 Ogos, berlegar di sekitar purata pergerakan 200 harinya.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi tidak termasuk makanan dan tenaga, yang ditegaskan oleh Pengerusi Fed Jerome Powell minggu ini adalah ukuran yang lebih tepat untuk membaca halatuju inflasi, meningkat di bawah ramalan 0.2% pada bulan Oktober daripada sebulan sebelumnya.

Data ini telah mendorong penyusutan lebih lajut untuk Indeks US dolar didagangkan susut 1.07% kepada paras dagangan 104.752.

Euro juga membuat beberapa keuntungan, naik 1.16% kepada $1.0527. Dolar melemah berbanding kebanyakan mata wang G10 lain, jatuh 0.2% berbanding franc Switzerland manakala dolar Australia mencecah $0.684, tertinggi sejak 13 September dan dolar New Zealand mencecah $0.636, tertinggi sejak 17 Ogos.

Bandar gergasi Guangzhou dan Chongqing mengumumkan pelonggaran sekatan Covid pada hari Rabu, manakala pegawai di Zhengzhou.
Yuan China menyaksikan sedikit turun naik dalam perdagangan luar pesisir selepas media melaporkan bahawa ibu kota Beijing akan membenarkan sesetengah orang melakukan kuarantin di rumah.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat