Pasaran Buruh Masih Ketat Walaupun Lebih Ramai Rakyat A.S Didapati Memohon Faedah Pengangguran?

246

Permohonan A.S. untuk tuntutan pengangguran meningkat sedikit minggu lalu tetapi kekal pada tahap sihat dengan syarikat enggan melepaskan pekerja dalam pasaran buruh yang masih ketat.

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan pengangguran bagi minggu berakhir 20 Mei meningkat sebanyak 4,000 kepada 229,000 daripada 225,000 pada minggu sebelumnya, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada Khamis. Jumlah tuntutan minggu sebelumnya telah disemak turun sebanyak 17,000 yang ketara.

Purata pergerakan empat minggu bagi tuntutan pengangguran tidak berubah pada 231,750 selepas jumlah minggu sebelumnya disemak turun sebanyak 12,500. Penganalisis berpendapat terdapat peningkatan yang berterusan dalam purata empat minggu sebagai tanda bahawa pemberhentian pekerja semakin pantas.

Secara keseluruhan, 1.8 juta orang telah mengutip faedah pengangguran pada minggu yang berakhir 13 Mei, kira-kira 5,000 lebih daripada minggu sebelumnya.

Pada awal bulan ini, the Fed telah menaikkan kadar pinjaman penanda arasnya untuk kali ke-10 berturut-turut dalam usahanya untuk menyejukkan ekonomi dan menurunkan inflasi tinggi selama empat dekad. Walaupun pasaran buruh masih memihak kepada pekerja, terdapat beberapa tanda baru-baru ini bahawa tindakan dasar Fed memberi impak.

Pasaran berharap bahawa the Fed akan menghentikan jeda pada kenaikan kadarnya pada mesyuarat seterusnya. Minit dari mesyuarat terakhir the Fed menunjukkan bahawa pegawai the Fed berpecah sama ada untuk menaikkan kadar pinjaman penanda arasnya atau tidak.

Terdapat peningkatan bilangan pemberhentian berprofil tinggi baru-baru ini, kebanyakannya dalam sektor teknologi. IBM, Microsoft, Salesforce, Twitter, Lyft, LinkedIn dan DoorDash semuanya telah mengumumkan pemberhentian dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Amazon dan Facebook induk Meta masing-masing mengumumkan dua set pemberhentian kerja sejak November.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat