Pasaran Hambar Di Awal Minggu, Pelabur Bersiap Nak ‘Bertempur’!

360

Para pelabur memulakan langkah berhati-hati pada pembukaan dagangan awal minggu ini dengan menantikan mesyuarat-mesyuarat polisi bank pusat serta data-data ekonomi penting yang akan diterbitkan sepanjang minggu.

Sentimen pasaran dinilai sedikit pulih menyaksikan indeks saham catatkan keuntungan di Wall Street semalam selain mata wang US dolar yang mempamerkan prestasi suram di awal minggu.

Indeks dolar susut ke paras 105.70 mata sementara hasil perbendaharaan 10-tahun Amerika Syarikat (AS) tidak menunjukkan pergerakan ketara berlegar di sekitar 4.90%.

Keputusan mesyuarat FOMC akan menjadi tumpuan utama minggu ini dengan jangkaan Federal Reserve (Fed) akan mengekalkan kadar faedah tidak berubah di paras 5.50%.

Perdebatan kini adalah seberapa lamakah tempoh Fed akan mengekalkan kadar faedah yang tinggi sebelum beralih ke fasa pelonggaran dasar monetari.

Tumpuan pasaran hari ini akan terarah kepada mesyuarat bank pusat Jepun (BOJ) di mana kadar faedah akan terus dijangka kekal di paras -0.10%.

Pelabur menantikan petunjuk dari bank pusat berkenaan langkah campur tangan (intervention) apabila nilai Yen mencapai ke paras ¥150.00 pada minggu lalu.

Bersambung pada dagangan awal minggu ini, Yen kembali kukuh semula apabila harga dilihat mencecah paras ¥148.80 berbanding US dolar di sesi New York.

Situasi tersebut juga telah didorong oleh faktor penyusutan US dolar di mana mata wang utama yang lain juga dilihat sedang memanfaatkan peluang untuk meningkat pada dagangan Isnin semalam.

Perkembangan pasaran komoditi, harga minyak mentah jatuh semakin rendah semalam ketika kebimbangan masih terarah kepada pergolakan perang Hamas-Israel yang berlarutan.

Minyak mentah WTI AS susut ke paras harga $81.50 setong, manakala minyak Brent pula jatuh cecah $85.80 setong.

Harga emas pula didagangkan perlahan di awal minggu pada sekitar paras $2,000 sementara pelabur memerhatikan sebarang petunjuk terbaru untuk pergerakan harga selanjutnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat