Pasaran Mula Optimis Selepas Data ISM Bulan Jun Ini Dikeluarkan! Ini Sebabnya

254

Sektor perkhidmatan A.S. berkembang lebih pantas daripada jangkaan pada bulan Jun apabila pesanan baharu meningkat, tetapi ukuran harga yang dibayar oleh perniagaan untuk input jatuh ke paras terendah lebih tiga tahun, menunjukkan bahawa inflasi perkhidmatan yang diawasi dengan teliti akan terus reda.

Institut Pengurusan Bekalan (ISM) berkata pada Khamis bahawa PMI bukan pembuatannya meningkat kepada 53.9 bulan lepas daripada 50.3 pada Mei. Bacaan melebihi 50 menunjukkan pertumbuhan dalam industri perkhidmatan, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada ekonomi. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PMI bukan pembuatan meningkat kepada 51.0.

Tinjauan tersebut adalah antara beberapa petunjuk, termasuk permulaan perumahan, NFP dan pesanan untuk barangan perkilangan tahan lama, yang telah mencadangkan ekonomi terus berkembang walaupun risiko yang semakin meningkat dicetuskan oleh kenaikan kadar faedah yang besar daripada Rizab Persekutuan.

Kos pinjaman yang lebih tinggi telah menjejaskan pengilangan, dengan ISM pada minggu lepas bahawa PMI pembuatannya kekal terperangkap di bawah ambang 50 pada bulan Jun untuk bulan kelapan berturut-turut.

Fed telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 500 mata asas sejak Mac 2022, apabila ia memulakan kempen mengetatkan dasar monetari terpantas dalam tempoh lebih 40 tahun.

Dengan pasaran buruh masih ketat dan inflasi meningkat, bank pusat A.S. dijangka meneruskan kenaikan kadar pada bulan ini selepas melangkau pada bulan Jun.

Ukuran pesanan baharu yang diterima oleh perniagaan perkhidmatan meningkat kepada 55.5 pada bulan lepas daripada 52.9 pada bulan Mei. Terdapat peningkatan yang kukuh dalam eksport. Walaupun permintaan meningkat, inflasi perkhidmatan terus menjadi sederhana, yang menjadi petanda baik bagi usaha Fed untuk menurunkan inflasi kepada sasaran 2%.

Sesetengah ahli ekonomi melihat ukuran harga perkhidmatan ISM yang dibayar sebagai peramal yang baik untuk inflasi perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE). Fed menjejaki indeks harga PCE untuk dasar monetari. Indeks harga PCE tahunan tidak termasuk makanan dan tenaga meningkat 4.6% pada bulan Mei selepas meningkat 4.7% pada bulan April.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat