Pasaran Komoditi Hitam Masih Dalam Dagangan Melonjak Menjelang Mesyuarat OPEC dan non-OPEC Minggu Ini!

42

Harga minyak mentah melonjak dalam sesi Asia pada Isnin sambil mengenepikan ujian peluru berpandu yang dilancarkan oleh Korea Utara. Disamping itu, pasaran minyak mentah juga menunggu mesyuarat yang bakal diadakan bagi mendapatkan keputusan muktamad di dalam melanjutkan perjanjian pemotongan bekalan sehingga Mac 2018.

WTI mentah bagi kontrak Jun meningkat sebanyak 0.65 peratus kepada $51.00 setong sementara minyak Brent bagi penghantaran Julai didagang pada $53.88 setong.

Ketua Strategi Pasaran Chris Weston menulis dalam satu nota bahawa pasaran sedang mencerna persetujuan Russia dan Arab Saudi bagi melanjutkan pemotongan bekalan disamping meneliti pertemuan yang bakal diadakan di Vieanna minggu ini.

Minggu lepas, niaga minyak mentah diselesaikan pada paras yang lebih tinggi dalam tempoh empat minggu pada Jumaat dengan keuntungan lebih 5 peratus disebabkan keyakinan bahawa pengeluar utama akan melanjutkan pemotongan bekalan selepas Jun apabila mereka bertemu pada penghujung bulan ini.

Menteri minyak daripada OPEC dan negara-negara pengeluar utama yang lain akan bertemu di Vienna pada 25 Mei bagi membuat keputusan sama ada ingin melanjutkan pengeluaran melebihi bulan Jun atau sebaliknya.

Pada November yang lepas, OPEC dan 11 pengeluar non-OPEC termasuk Russia telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak kira-kira 1.8 juta tong sehari di antara 1 Januari dan 30 Jun tahun ini.

Kebanyakan penganalisis pasaran juga menjangkakan bahawa perjanjian ini akan dilanjutkan sehingga bulan Mac 2018. Setakat ini, perjanjian pemotongan output hanya memberi sedikit impak kepada tahap inventori global memandangkan pengeluar yang tidak terlibat di dalam perjanjian telah menaikkan jumlah bekalan.

Data daripada perkhidmatan tenaga syarikat Baker Hughes menunjukkan pada Jumaat bahawa aktiviti penggerudian minyak mentah telah menambah bilangan pelantar sebanyak 8 hingga 720 buah bagi minggu ke-18 berturut-turut.

Adakah TPP Berjaya Diteruskan Tanpa Penglibatan Amerika Syarikat?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat