Pasaran Kripto Sudah Sendu? BTC Tenggelam Di Bawah $43K!

349

Minggu ini sedikit berbeza berbanding dengan minggu sebelumnya dari segi pergerakan harga, berikutan BTC gagal menghasilkan sebarang pergerakan utama untuk beberapa hari berturut-turut sehingga sekarang. Altcoin juga catat pergerakan yang tidak lazim, dengan sangat sedikit turun naik yang ketara dalam sehari yang lepas.

Pada minggu lalu, pasaran kripto terumbang ambing apabila Suruhanjaya Sekuriti dan Penukaran AS memberikan lampu hijau kepada 11 spot ETF Bitcoin pada hari Rabu. Selepas peristiwa tersebut, seluruh pasaran kripto menunjukkan lonjakan harga yang besar.

Bitcoin, sebagai contoh, melonjak lebih dari $49,000 pada hari Khamis lalu apabila produk tersebut berjaya dilancarkan dalam pasaran AS tetapi merosot lebih dari tujuh ribu dalam masa 36 jam seterusnya disebabkan penjualan lebih banyak. Selepas mencatatkan paras rendah $41,600, BTC cuba merebut kembali lonjakan dengan didagangkan sekitar $43,000 pada hujung minggu.

Kegagalan menakluki paras halangan menyebabkan pada hari ini, BTC masih didagangkan di bawah $43,000, dengan modal pasaran di bawah $840 bilion dan dominasinya ke atas altcoin pada 49.7% di CMC. Walaupun lebih volatile, matawang alternatif juga agak perlahan dalam beberapa hari yang lalu, Ripple, Cardano, Avalanche, Dogecoin, dan Polkadot didagangkan dalam paras rugi. Chainlink dan Polygon telah merosot sebanyak 3%.

ETH, BNB, SOL, dan TRX telah menghasilkan keuntungan yang tidak signifikan. Aptos dan Filecoin telah melonjak paling tinggi namun kurang daripada 3%. Jumlah modal pasaran kripto masih di bawah $1.7 trilion di CMC.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat