Pasaran Matawang Crypto Semakin Berkembang Terutama Di Asia

572

Walaupun harga bitcoin masih di bawah paras $10000 dan masih lagi jauh perjalanan untuk menjadi suatu bentuk matawang berdasarkan jumlah nilai pasaran, harga bitcoin dan jumlah pengguna namun teradapat beberapa tanda yang positif. Contohnya, penerimaan matawang crypto semakin tinggi terutama di Jepun dan Korea Selatan.

Dua buah negara tersebut boleh dijadikan contoh panutan bagi negara lain, bagaimana mereka dapat membuatkan bitcoin berfungsi dengan lebih baik. Terdapat beberapa kedai runcit dan kedai atas talian yang telah menerima matawang bitcoin sebagai bentuk transaksi.

Baru-baru ini di Jepun, kedai runcit seperti Bic Camera, Hotel Capsule dan syarikat penerbangan Peach telah menerima bitcoin sebagai bentuk transaksi. Di Korea Selatan pula, terdapat kedai runcit atas talian yang telah menerima 12 jenis matawang crypto dan beberapa kiosk crypto telah diwujudkan di kafe dan restoran.

Hal ini menunjukkan bahawa matawang crypto sedang bertumbuh walaupun secara perlahan dan sedang mewujudkan integrasi dengan dunia nyata. Walaupun trend tersebut berlaku di Asia, namun di era revolusi ke-4, ia mampu meranah ke serata dunia.

Di Korea Selatan, Bithumb yang merupakan salah platform terbesar matawang crypto di Korea Selatan sedang dalam proses menjalankan kerjasama dengan syarikat ‘Pay’ yang mengendalian perkhidmatan pembayaran dalam telefon bimbit.

Jika hal ini berjalan lancar, pengguna dapat menggunakan matawang crypto dan menggunakannnya di 6,000 cawangan yang beredar dalam negara. Bithumb melaporkan dalam akhbar Korea Times, bahawa syarikat mereka telah mengambil langkah awal dan sangat optimis dengan hal ini.

Dalam masa yang sama, sebuah website pelancongan Korea Selatan yang mengandungi lebih 50,000 hotel dan perkhidmatan penginapan lain akan mula menerima sistem pambayaran matawang crypto dengan hasil kerjasama dengan Bithumb. Website tersebut akan menerima 12 jenis matawang crypto.

Pasaran matawang crypto juga menunjukkan terdapat peningkatan ATM Bitcoin di seluruh dunia. Kebanyakkannya terletak di Amerika Syarikat. Sila baca link dibawah;

https://intraday.my/tidak-tahu-dimana-ingin-belanjakan-bitcoin-bandar-bandar-ini-boleh-terima-bitcoin-anda/

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat