Pasaran Minyak Asia Lonjak 10% Sementara Euro Terkapai-Kapai

253

Harga minyak canak 10% semasa sesi dagangan ekoran sekatan terhadap Rusia dan kegagalan dalam rundingan bersama Iran yang mencetus kebimbangan stagflation bagi pasaran saham global.

Selain itu, Euro terus dalam momentum penurunan dan komoditi meningkat apabila perang Rusia-Ukraine masih tiada tanda-tanda noktah.

Situasi Minyak Yang Bakal Beri Impak

Harga minyak Brent didagangkan tinggi $12.73 pada $130.84 sementara minyak mentah AS naik $9.92 pada $125.60.

Ketua ekonomi Bank of America (BfoA), Ethan Harris berkata andai kuasa Barat menyekat semua import tenaga dari Rusia, ia akan memberi tamparan kuat kepada pasaran global.

Tambahnya lagi, kehilangan 5 juta tong minyak dari Rusia akan menyebabkan harga minyak berganda kepada $200 setong dan melembabkan pertumbuhan ekonomi dunia.

Selain itu, ia turut memberi kesan terhadap harga komoditi lain, di mana nikel naik 19%, aluminium 15%, zink 12% dan kuprum 8% pada minggu lalu sementara niaga hadapan gandum canak 60% dan jagung 15%.

Ekoran daripada itu, data harga pengguna AS yang akan dikeluarkan pada minggu ini dijangka menunjukkan pertumbuhan tahunan pada 7.9% dan ukuran teras pada 6.4%.

Euro Yang Terkapai-kapai

Niaga hadapan S&P 500 turun 1.1% manakala niaga hadapan Nasdaq Composite susut 1.4%.

Niaga hadapan Nikkei Jepun didagangkan sekitar 300 mata di bawah penutup tunai pada Jumaat sementara niaga hadapan perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) lonjak 10 mata ekoran pelabur beralih kepada aset safe-haven.

Sementara itu, bank pusat Eropah (ECB) bakal mengadakan mesyuarat pada minggu ini.

Pakar ekonomi NAB, Tapas Strickland berpendapat bahawa ECB mungkin mengekalkan fleksibiliti maksimun dengan program pembelian asetnya pada 20 bilion Euro pada Q2 dan sekaligus menolak masa kenaikan kadar secara berkesan.

Dalam pada itu, prospek jangka pendek ECB yang dovish dan aliran safe-haven pacu hasil bon 10 tahun Jerman turun 32 mata asas manakala hasil AS turun 23 mata asas pada 1.738%.

Euro semakin didagangkan melemah dan jatuh 3% minggu lalu kepada paras terendah sejak 2020.

Euro berakhir lemah 0.6% pada $1.0864 manakala indeks dolar terus mengukuh 2.3% pada 98.812, hasil dorongan laporan pekerjaan NFP AS yang kukuh.

Emas terus menerima manfaat sebagai safe-haven dengan naik 0.7% pada $1,983 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat