Pasaran Mula Berhati-Hati Selepas Data ISM Bulan Jun Ini Dikeluarkan!

678

Aktiviti dalam industri perkhidmatan Amerika Syarikat (A.S) berkembang pada kadar sederhana pada bulan Jun yang disebabkan kekurangan tenaga kerja dan bahan mentah.

Institute for Supply Management (ISM) melaporkan bahawa indeks aktiviti bukan pembuatan jatuh ke paras bacaan 60.1 pada bulan Jun daripada bacaan 64.0 pada bulan Mei, bacaan tertinggi dalam sejarah. Bacaan tersebut tersasar daripada jangkaan pakar ekonomi yang mensasarkan bacaan 63.5.

Bacaan yang mencatat melebihi paras 50 menunjukkan bahawa sektor perkhidmatan sedang berkembang manakala bacaan dibawah paras 50 menujukkan penguncupan.

Ekonomi A.S telah berhadapan dengan cabaran kekurangan tenaga kerja dan bahan mentah selepas ekonomi dibuka kembali setelah lebih dari satu tahun penularan Covid-19. Setakat ini, lebih dari 150 juta orang telah divaksin sehingga mampu mengekang penularan Covid-19 dan penarikan langkah darurat. Hal ini secara tidak langsung meningkatkan permintaan terhadap perkhidmatan dan barangan.

Ukuran tinjauan tunggakan pesanan meningkat dari 61.1 pada bulan Mei kepada 65.8 pada bulan Jun. Bacaan pesanan baru masih tetap baik dan terdapat ruang akan terus meningkat pada bulan akan datang. Dengan bekalan yang tidak menunjukkan tanda-tanda kekurangan, perniagaan terus membayar lebih banyak untuk input. Laporan menunjukkan bahawa bacaan harga yang dibayar oleh industri perkhidmatan jatuh daripada 80.6 yang dikecapi pada bulan Mei kepada bacaan 79.5. Peningkatan berterusan menyokong pandangan beberapa ahli ekonomi bahawa inflasi yang lebih tinggi terbukti lebih stabil daripada yang dibayangkan oleh Rizab Persekutuan.

Pandangan tersebut juga dikongsi oleh Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, yang memberi peringatan bahawa pengerusi the Fed Jerome Powell berulang kali mengatakan bahawa inflasi yang tinggi hanyalah sementara dengan menjangkakan rantaian bekalan akan normal dan optimum

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama menunjukkan pengukuhan sebanyak 0.10% kepada paras 92.502 setakat jam 10.35 p.m

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat