Pasaran Saham Kembali Bangkit Dalam Dagangan Yang ‘Volatile’, Ini Reaksi Para Pelabur!

231

Pasaran saham mula kembali pulih daripada kerugian yang dialami pada hari Isnin terutama dalam sesi dagangan yang tidak menentu menjelang mesyuarat FOMC selama dua hari yang dijadualkan bermula minggu ini.

Indeks Purata Dow Jones didagangkan meningkat 126 mata, atau 0.41% lebih tinggi, manakala S&P 500 dan Nasdaq Composite masing-masing meningkat 0.29% dan 0.23%.

Pelabur memberi tumpuan kepada mesyuarat dasar terbaru Fed yang dijadualkan bermula Khamis awal pagi waktu Malaysia. Bank Pusat dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak tiga perempat mata lagi, walaupun pelabur juga memerhatikan panduan mengenai pendapatan korporat sebelum laporan seterusnya pada bulan Oktober.

Keith Lerner dari Truist berpendapat pasaran tidak mempunyai keyakinan yang tinggi dalam pasaran menjelang the Fed. Pasaran memberi tumpuan pada mesyuarat the Fed yang akan datang dan lebin cenderung menjangkakan hasil yang ‘hawkish’ dalam pasaran.

Disisi lain, hasil Perbendaharaan 10 tahun mendahului 3.5% pada hari Isnin, paras tertinggi dalam 11 tahun kerana kadar terus meningkat menjelang keputusan Fed minggu ini yang dijangka kadar penanda arasnya akan dinaikkan sebanyak tiga perempat.

Kesemua 11 sektor utama S&P 500 meningkat atau didagangkan mendatar, membawa kepada peningkatan dalam perindustrian dan bahan.. Pasaran kewangan juga bergerak lebih tinggi.

Saham merosot minggu lalu apabila pelabur bertindak balas terhadap laporan inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan dan notis amaran dari FedEx mengenai ekonomi global yang “merosot dengan ketara”.

Selain mesyuarat Fed, terdapat hanya beberapa keluaran data ekonomi pada minggu termasuk data perumahan bulan Ogos dan tuntutan pengangguran pada hari Khamis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat