Pekat Group Bhd Diunjur Raih RM44.4 Juta

301

Firma solar fotovoltaik (PV) serta perlindungan pembumian dan kilat (ELP), Pekat Group Bhd dijangka mengumpul RM44.4 juta menerusi langkah tawaran awam awal (IPO) di Pasaran ACE, Bursa Malaysia.

Pengarah Urusannya, Chin Soo Mau berkata, daripada hasil keseluruhan itu, pihaknya merancang untuk menggunakan RM18 juta atau 40.6% bagi membina ibu pejabat dan kemudahan operasi baharu sejajar dengan usaha pengembangan operasi untuk memanfaatkan pertumbuhan industri solar PV akan datang.

“Ibu pejabat baharu, dengan kawasan binaan 114,252 kaki persegi, akan menjadi kemudahan bersepadu dengan semua kemudahan syarikat di bawah satu bumbung, termasuk ibu pejabat, ruang pameran, stesen pemantauan pusat, pusat latihan, bengkel dan gudang.

“Ibu pejabat itu akan berfungsi sebagai bukti perniagaan kemudahan solar PV syarikat serta platform pengurusan, pemantauan dan penilaian bersepadu setelah siap dan beroperasi pada Disember 2023,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Menerusi langkah penyenaraian itu, Pekat menawarkan 138.67 juta saham baharu yang mewakili 21.5% daripada modal saham keseluruhan pada harga terbitan 32 sen seunit.

Daripada 138.7 juta saham baharu itu, 32.2 juta saham atau 5.0% akan disediakan untuk orang awam menerusi undian, 16.1 juta saham bagi para pengarahnya yang layak, pekerja serta individu yang telah menyumbang kepada kejayaan syarikat.

Baki 90.30 juta saham atau 14% lagi akan ditawarkan kepada pelabur bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) selain pelabur terpilih.

Sebagai sebahagian langkah penyenaraian, pemegang saham sedia ada akan membuat tawaran bagi jualan 32.2 juta saham kepada pelabur terpilih menerusi tawaran persendirian.

IPO itu dibuka untuk langganan mulai hari ini iaitu 2 Jun sehingga 10 Jun ini.

Syarikat itu dijadualkan mula disenaraikan pada 23 Jun.

Mengenai baki hasil daripada penyenaraian itu, Soo Mau berkata, Pekat akan menggunakan RM12.7 juta untuk keperluan modal kerja, khususnya bagi pembelian bahan projeknya seperti modul solar PV, penyongsang solar PV dan produk serta aksesori ELP.

Tambah Soo Mau, RM10 juta akan digunakan untuk membayar balik pinjaman bank manakala bakinya RM3.7 juta bagi tujuan perbelanjaan penyenaraian IPO.

Ujarnya lagi, pertambahan modal kerja akan membolehkan syarikat memperoleh lebih banyak kontrak, menjalankan lebih banyak projek serta menyediakan lebih banyak perkhidmatan penyenggaraan.

“Sesetengah projek solar PV dan ELP yang membabitkan kami, memerlukan bon tender dan bon prestasi, yang lazimnya pada jumlah yang tetap, berbeza mengikut tender.

“Ini mengekang bahagian modal kami semasa tempoh projek dan menjejaskan mudah tunai sepanjang tempoh itu,” katanya.

Jelas beliau, oleh itu, peruntukan bagi modal kerja dijangka menambah baik mudah tunai dan aliran tunai Pekat sekali gus syarikat berada pada kedudukan lebih kukuh untuk memperoleh dan menyiapkan lebih banyak projek pada masa akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat