Pelabur Berhati-Hati! Ekuiti Tempatan Terus Saksikan Aliran Keluar

448

Dana ekuiti AS dilihat mengalami aliran keluar pada minggu hingga 29 November, dengan pelabur meraih keuntungan selepas kenaikan tinggi dan dalam masa yang sama berhati-hati menjelang beberapa laporan ekonomi penting dan hasil pendapatan.

Dana ekuiti AS mengalami keluar sebanyak kira-kira $3.31 bilion sepanjang minggu tersebut, penjualan bersih mingguan pertama sejak 1 November berdasarkan data LSEG. Sepanjang minggu tersebut, peserta pasaran memantau secara rapat data-data penting termasuk “Beige Book” Federal Reserve yang mencari pandangan keputusan kadar yang akan datang oleh bank pusat AS.

Perbelanjaan pengguna AS meningkat secara sederhana pada bulan Oktober, sementara peningkatan tahunan dalam inflasi adalah yang terkecil dalam lebih dari 2-1/2 tahun, petunjuk bahawa permintaan yang kian reda dan ini secara tidak langsung memperkukuhkan jangkaan kempen kenaikan kadar faedah Fed telah berakhir.

Penganalisis mendapati para pelabur meraih keuntungan sepanjang minggu tersebut kerana indeks ekuiti benchmark seperti Dow, S&P 500, dan Nasdaq semuanya mencatatkan kenaikan lebih dari 8% pada November, prestasi bulanan terbaik mereka sejak sekurang-kurangnya Oktober 2022.

Pelabur menarik $3.32 bilion, $2.97 bilion, dan $500 juta masing-masing daripada dana ekuiti pelbagai jenis modal pasara baik kecil, atau sederhana. Dana ekuiti modal pasaran AS masih menerima kira-kira $6.81 bilion, aliran masuk mingguan mereka yang keenam berturut-turut.

Sektor teknologi mengalami penjualan bersih bernilai $2.19 bilion selepas tiga minggu pembelian berturut-turut. Pelabur juga menarik $526 juta daripada dana kesihatan tetapi memasukkan $390 juta ke dalam dana kewangan. Dana bon AS kehilangan $1.77 bilion sepanjang minggu selepas penjualan bersih bernilai kira-kira $262 juta pada minggu sebelumnya.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat