Pelabur Crypto Menarik Nafas Lega Selepas SEC Dan CFTC Memberikan Testimoni Positif

677

US Securities and Exchange Comission (SEC) dan Commodity Futures Trading Commission (CFTC) telah bertemu pada beberapa hari lalu bagi membahaskan perkembangan matawang crypto, peranan blockchain dan ICO.

Christopher Giancarlo sebagai pengerusi CFTC dan Jay Clayton sebagai pengerusi SEC telah bertemu di Bangunan Senat Dirksen selama 2 jam membahaskan pelaburan matawang crypto.

SEC telah beberapa kali memberi amaran berkenaan projek ICO dan sebelumnya mencadangkan pelarangan kepada warga Amerika untuk terlibat dengan projek ICO. Hal ini disebabkan, ramai pelabur yang menjadi mangsa penipuan ICO. CFTC sebelumnya bergelut dengan masalah Bitfinex dan Tether.

Perjumpaan pada 6 Februari 2018 lalu, Clayton banyak menekankan peninpuan ICO dan matawang crypto dalam perbahasan dengan menjadikan isu Bitconnect sebagai salah satu contoh yang pernah terjadi. Giancarlo malah optimis terhadap pasaran crypto tersebut.

Clayton berpendapat pergerakan harga matawang crypto yang volatile menyebabkan ia belum cukup untuk beroperasi sebagai alat pembayaran ketika ini namun ia memliki potensi. Giancarlo pula dilihat lebih optimis tentang matawang crypto, menurut beliau tanpa bitcoin, kita tidak akan mempunyai teknologi lejar digital. Tambah Giancarlo, teknologi itu mempunyai potensi untuk meningkatkan kecekapan ekonomi, mengurangkan risiko dan penipuan, meningkatkan pentadbiaran dan pengurusan.

Kesimpulannya, kedua-dua mereka tidak menyekat perkembangan matawang crypto malah lebih mendorong perkembangan teknologi, namun dalam masa yang sama, mereka lebih cendurung agar undang-undang matawang crypto lebih diperketatkan bagi mengelakkan penipuan tanpa menghambat inovasi.

Dapatkan siri belajar jana “INCOME DARI CRYPTO” yang akan ditunjukkan kepada anda step by step. https://belajar.moshed.com/crypto/

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat