Pelabur Lagenda Ini Mulakan Kerjaya Sebagai Seorang Kerani

1,075

Paul Tudor Jones dilahirkan di Memphis, Tennessee pada 28 September 1954. Bapanya merupakan seorang ahli perniagaan akhbar kewangan dan undang-undang.

Ketika berada di kolej beliau telah mula menulis artikel dan menggunakan nama pena ‘Eagle Jones’. Selain itu, Jones turut membaca sebuah artikel tentang Richard Dennis yang merupakan trader komoditi terkemuka lalu beliau telah terinspirasi dengan figura berkenaan.

Seterusnya, Jones berpindah ke Charlottesville untuk menyambung pengajiannya di University of Virginia. Beliau telah berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi pada 1976 serta berjaya menjuarai acara tinju amatur di universiti berkenaan.

Setelah itu, beliau telah bekerja di di New York Cotton Exchange hasil daripada bantuan bapa saudaranya, Billy Dunavant yang merupakan pedagang kapas yang berjaya. Tidak lama kemudian, Billy mula melibatkan diri dalam perniagaan tunai manakala Jones memilih untuk menceburi dunia pelaburan.

Oleh yang demikian, Billy memperkenalkan Jones kepada Eli Tullis, seorang trader kapas yang berpangkalan di New Orleans lalu ditawarkan untuk bekerja sebagai seorang kerani di bursa New York. Walaupun hanya bekerja sebagai kerani, beliau juga meluangkan masa melakukan kerja analitikal.

Selepas menghabiskan tempoh setengah tahun di New York, beliau pulang ke New Orleans untuk membantu Tullis dalam pelaburannya. Di sinilah beliau banyak mempelajari tentang dunia trading dengan lebih mendalam.

Berbekalkan ilmu dan pengalaman yang diperolehi, Jones memutuskan untuk menjalankan pelaburannya sendiri di New York Cotton Exchange pada tahun 1980. Dalam tempoh 4 tahun penglibatannya, beliau hanya mengalami kerugian sekali! Hebat!

Walau bagaimanapun, beliau mendakwa bahawa pekerjaan tersebut membosankannya. Oleh itu, Jones telah menerima tawaran untuk melanjutkan pengajiannya di Harvard Business School. Namun begitu, beliau membuat keputusan untuk menolak tawaran tersebut kerana berpendapat bahawa pengajiannya itu tidak bersesuaian dengan kerjaya sebagai seorang trader.

Gara-gara kebosanan dan masalah kesihatan yang dihadapi, Jones mula menceburi bidang pengurusan kewangan. Sehubungan dengan itu, beliau melancarkan Tudor Future Funds dengan aset bernilai $1.5 juta di bawah pengurusannya.

Selain itu, Tudor Investments telah memberikan pulangan tahunan kira-kira 19% sejak penubuhan dana tersebut.

Hakikatnya, Jones mula dikenali ketika berlakunya krisis pasaran saham pada 19 Oktober 1987 atau Black Monday. Beliau telah menjangkakan insiden berkenaan bersama seorang pakar strategi, Peter Borish.

Oleh yang demikian, beliau berjaya memperoleh keuntungan berganda dengan teknik ‘holding large short positions’.

Dengan kejayaan yang diperolehi, Jones telah mengasaskan Robin Hood Foundation pada 1988 untuk membasmi kemiskinan di New York. Di samping itu, beliau juga menyediakan pendidikan buat kanak-kanak terabai serta bertanggungjawab dalam memastikan kejayaan mereka.

Jones turut memiliki sebuah pulau persendirian yang dikenali sebagai pulau PTJ. Pada tahun 2015, beliau membeli sebuah estet di Florida bernilai $71 juta dan tinggal di situ bersama isteri dan 4 orang anaknya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat