Pelabur Menarik Nafas Lega, Data Jualan Di UK Mula Mendapat Momentum!

157

Momentum penurunan jualan bagi peniaga-peniaga Britain didapati perlahan pada bulan Februari dan ukuran inflasi merosot ke tahap terlemah dalam hampir tiga tahun, berdasarkan data industri yang mencerminkan data rasmi yang diterbitkan awal bulan ini.

Baki jualan runcit bulanan Kesatuan Industri Britain (CBI), satu pengukur jualan berbanding tahun lepas, meningkat kepada -7 dari -50 pada Januari, penurunan paling perlahan dalam 10 bulan.

Waima begitu, para peniaga mengharapkan penurunan jualan akan meningkat sedikit pada bulan Mac kepada -15.

“Aktiviti runcit kembali segar pada bulan Februari selepas permulaan tahun yang sangat suram,” kata Martin Sartorius, pakar ekonomi utama CBI.

“Namun demikian, dengan jangkaan penjualan dijangka terus merosot pada bulan hadapan, para peniaga masih merancang untuk mengurangkan jumlah pekerja dan pelaburan pada masa akan datang.”

Data suku tahunan dari CBI menunjukkan inflasi harga jualan dalam tempoh hingga Februari adalah yang terlemah sejak Mei 2021 pada +54, menurun dengan ketara dari +73 pada November.

Data rasmi yang diterbitkan awal bulan Februari menunjukkan jualan runcit Britain meningkat dengan kadar paling tinggi dalam hampir tiga tahun pada Januari ketika pengguna memulihkan sebahagian daripada minat mereka untuk berbelanja, menunjukkan bahawa ekonomi Britain boleh keluar dengan cepat dari kemelesetan pada separuh kedua tahun.

Disisi lain pula jumah jawatan yang dibuka di UK adalah   terendah dalam hampir tiga tahun yang lalu, dengan jumlah tersebut turun sebanyak 15% dari tahun sebelumnya, berdasarkan data syarikat data pengambilan pekerjaan Adzuna yang dilaporkan pada hari Isnin, menambah kepada tanda-tanda bahawa pasaran buruh sedang perlahan.

Pada minggu lalu, Gabenor Bank of England Andrew Bailey menyambut baik apa yang beliau gambarkan sebagai “tenaga penuh” – dengan kadar pengangguran rasmi pada 3.8%  walaupun ekonomi mengalami kemelesetan kecil pada separuh kedua tahun lalu.

Walau bagaimanapun, bank pusat ingin melihat pertumbuhan upah perlahan dari kadar lebih daripada 6% bagi mengekalkan tekanan ke bawah ke atas inflasi, yang masih dua kali ganda daripada matlamatnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat