Pelabur Panik? Jualan Saham Direkod Terpantas Mingguan Pada Minggu Ini

636

Pelabur  mula menjual saham pada kadar mingguan terpantas tahun ini pada minggu ini sehingga Khamis, lapor Bank of America Global Research dalam laporan pada hari Jumaat.

Data BofA merakam aliran dari kenaikan sebelum mesyuarat bank pusat minggu ini dari Federal Reserve dan Bank of England, di mana kedua-dua bank mengekalkan kadar faedah.

Bank pusat dari beberapa ekonomi terbesar dunia telah memberi amaran bahawa mereka akan mengekalkan kadar faedah seberapa tinggi yang diperlukan untuk mengawal inflasi. Ekuiti merakam aliran keluar mingguan sebanyak $16.9 bilion, sementara pelabur membeli bon sebanyak $2.5 bilion, yang mencatatkan aliran masuk yang ke-26 berturut-turut, kata BofA, merujuk kepada data EPFR.

Ekuiti Eropah mencatatkan aliran keluar yang ke-28 berturut-turut, dengan pelabur melepaskan $3.1 bilion dalam minggu terkini ini.Saham tenaga mencatatkan aliran masuk mingguan terbesar sejak Mac, sejumlah $600 juta, selari dengan harga minyak yang meningkat.

Pelabur juga menarik $300 juta daripada emas dan $4.3 bilion dari tunai. Sepanjang tahun ini, bagaimanapun, pelabur telah melaburkan $1 trilion dalam tunai. BofA menggambarkan mindset pelabur berada dalam keadaan ini “berjaga-jaga”.

Pada masa yang sama, mereka telah melaburkan $147 bilion dalam bon Treasury AS sepanjang tahun ini.

Indikator bull & bear  BofA, satu ukuran sentimen pasaran, merosot kepada 3.4 dari 3.6, namun pada isyarat ‘neutral’. Mereka mengaitkan penurunan itu kepada aliran keluar daripada dana hutang pasaran baru muncul, bon hasil tinggi, dan dari pelabur pasaran terbuka yang memiliki pelaburan dalam hedge fund dalam bon 2 tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat