Pemulihan Ekonomi UK Terhenti, Pound Pamer Reaksi Sebaliknya!

476

Ekonomi UK hampir tidak berkembang pada bulan Julai dilemahkan oleh penyebaran varian delta Covid-19 ketika semua langkah sekatan telah dilonggarkan di negara itu.

Menurut Pejabat Statistik Negara (ONS) UK, keluaran dalam negara kasar (KDNK) dilaporkan hanya berkembang 0.1% pada bulan Julai, meleset dari jangkaan untuk pertumbuhan sebanyak 0.5%.

Bacaan ini juga menunjukkan penurunan daripada catatan yang direkodkan bulan sebelumnya yang berkembang pada 1.0%. Ini menjadikan keseluruhan KDNK kekal 2.1% di bawah tahap pra-pandemik.

Sektor perkhidmatan dan pembuatan terhenti dan output pembinaan menguncup untuk bulan keempat berturut-turut. Sementara pengeluaran menjadi penyumbang utama kepada KDNK dengan mencatat kenaikan bulanan sebanyak 1.2%.

Menteri Kewangan Rishi Sunak mengatakan pemulihan sedang berjalan dengan baik, tetapi pertumbuhan yang lemah mungkin akan mendorong penggubal dasar Bank Pusat England (BOE) untuk kekal dovish, walaupun terdapat tanda-tanda inflasi akan meningkat dengan ketara.

Britain menyaksikan kenaikan mendadak dalam kes Covid-19 pada bulan Julan ketika varian delta merebak dengan cepat, menyebabkan ratusan ribu pekerja diperintahkan untuk tinggal di rumah di bawah peraturan pengasingan diri yang telah dilonggarkan.

Walaupun bacaan data ekonomi mengecewakan, namun matawang pound tetap meneruskan kenaikan lebih tinggi pada sesi Eropah kerana disokong oleh penyusutan matawang US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat