Penantian Berakhir, Matawang Kripto Facebook Libra Dilancarkan Pada Januari 2021

1,908

Setahun berlalu, matawang kripto Libra yang diusahakan Facebook Inc. sejak 2019 dilaporkan akan dilancarkan bermula Januari tahun hadapan.

Bagaimanapun, pelancaran tersebut hanya akan menfokuskan kepada satu matawang kripto Libra sahaja.

Pada awalnya, Facebook merancang untuk melancarkan beberapa matawang seperti librausd (≋USD), libraeur (≋EUR), libragbp (≋GBP), dan librasgd (≋SGD) secara serentak.

Namun, keputusan itu terpaksa ditarik dan mereka memutuskan untuk melancarkan satu matawang kripto pada satu masa, diikuti matawang lain pada kemudian hari.

Tarikh tetap bagi pelancaran tersebut masih belum dikenalpasti memandangkan pihak mereka masih menunggu pengesahan untuk beroperasi sebagai perkhidmatan pembayaran daripada Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

Menurut sumber dipercayai, berdasarkan permohonan yang dihantar pada Mei 2020, kemungkinan besar keputusan tersebut akan diketahui seawal mungkin pada Januari 2021.

Rancangan matawang kripto Libra diumumkan pada Jun 2019 tetapi terpaksa mengecilkan skala rancangannya selepas diteliti oleh barisan pengawal selia seluruh dunia.

Libra Association kini memiliki 27 ahli termasuk ketua subsidiari Facebook, Novi Financial, David Marcus.

Novi Financial akan memperkenalkan wallet digital Novi khas untuk Libra iaitu sistem pembayaran baru yang mana dibina berdasarkan inovatif teknologi blockchain.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat