Pendapatan JPMorgan Terjejas, Kenyataan Jamie Dimon Buatkan Pasaran Lebih Berhati-Hati!

428

JPMorgan Chase melaporkan pada Khamis bahawa keuntungan suku kedua merosot apabila bank terpaksa mewujudkan rizab untuk pinjaman lapuk sebanyak $428 juta dan menggantung pembelian balik saham.

Tindakan itu mencerminkan pendirian Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Jamie Dimon yang semakin berhati-hati. “Ekonomi A.S. terus berkembang dan kedua-dua pasaran kerja dan perbelanjaan pengguna, serta keupayaan mereka untuk berbelanja, kekal sihat,” katanya dalam kenyataan pendapatan.

“Tetapi ketegangan geopolitik, inflasi yang tinggi, keyakinan pengguna yang semakin berkurangan, ketidakpastian terhadap kadar yang perlu dilalui dan pengetatan kuantitatif yang tidak pernah dilihat sebelum ini serta kesannya terhadap kecairan global, digabungkan dengan perang di Ukraine dan kesan terhadap tenaga global berkemungkinan besar akan memberi kesan negatif kepada ekonomi global suatu masa nanti,” katanya sambil memberi amaran.

Berdasarkan pengamatan, mereka memilih untuk menggantung pembelian semula sahamnya buat sementara waktu bagi membantu mencapai modal kawal selia. Pada bulan lalu, bank terpaksa mengekalkan dividennya tidak berubah manakala syarikat saingan meningkatkan pembayaran mereka.

Saham JPMorgan telah jatuh hampir 5% dalam dagangan pada hari Khamis, mencecah paras terendah baru dalam 52 minggu.

Kehilangan pendapatan bank itu “tidak mengerikan” kerana operasi bukan Wall Street menunjukkan prestasi yang baik apabila deposit meningkat dan peminjam terus membayar balik hutang, kata penganalisis bank Wells Fargo Mike Mayo.

Prestasi bank JPMorgan menjadi tumpuan para pemain pasaran bagi mendapatkan petunjuk tentang keadaan industri perbankan. Disisi yang berbeza, tahap pengangguran kekal rendah, bermakna pengguna dan perniagaan mempunyai kurang kesukaran dalam membayar balik pinjaman. Kadar faedah yang meningkat dan pertumbuhan pinjaman bermakna aktiviti pinjaman teras bank menjadi lebih menguntungkan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat