Pengasas Amazon Ini Menjual $1 Billion Saham Setahun Untuk Projek “Pelancongan” ke Angkasa Lepas

84

Jutawan internet iaitu Jeff Bezos berkata bahawa dia telah menjual kira-kira $1 Billion setahun saham Amazon.com Inc bagi membiayai Blue Origin LLC semata-mata demi mengejar impiannya untuk menghantar individu ke angkasa lepas.

Menurut Bezos dalam satu persidangan industri tahunan pada Rabu, model perniagaan Blue Origin amat kukuh memandangkan dibiayai oleh penjualan saham Amazon yang bernilai $1 Billion.

Bezos, yang merupakan lelaki kedua terkaya selepas Bill Gates berkata sebelum ini bahawa dia melabur semula saham syarikat e-dagang Amazon sejak mula-mula menubuhkan syarikat penerokaan angkasa lepas lebih daripada satu dekad yang lalu. Pada Rabu juga, Bezos mengumumkan bahawa kini mana-mana individu boleh ‘melancong’ ke angkasa lepas dengan bayaran sebanyak $300,000.

Pengasas Amazon itu juga telah mereka bentuk restoran di dalam kapsul milik Blue Origin yang bakal digunakan untuk kegunaan pelancong ke angkasa lepas dalam tempoh dua tahun lagi. Menurut syarikat itu juga, rekaan itu juga dilengkapi dengan tingkap terbesar dalam sejarah kapal angkasa.

Tingkap yang agak besar menambah kerumitan dalam membentuk kapal ini kerana ia memerlukan cermin kaca yang agak tebal, selain menambah berat kapsul. Tingkap setebal 3 ½ inci itu diperbuat daripada lapisan yang direka untuk menahan pelanggaran debu-debu zarah yang bergerk pantas serta mengekalkan tekanan udara di dalam kapsul.

Selain itu, ia turut dilengkapi dengan ruang untuk enam penumpang, masing-masing dengan tingkap dan tempat duduk tersendiri.

Sumber : Bloomberg

Menurut Bezos, objektif beliau menjayakan projek ini ialah, beliau mahu melihat manusia di angkasa.

Namun, dalam masa yang sama, Blue Origin juga mempunyai pesaing terdekat iaitu Elon Musk’s Space Exploration Technologies Corp yang merancang untuk menghantar dua orang pelancong ke bulan pada hujung tahun depan.

Richard Branson iaitu pemilik Virgin juga mempunyai idea untuk menghantar individu ke angkasa lepas.

Blue Origin kini sedang dalam usaha untuk menjimatkan kos ke angkasa lepas dengan membina roket yang boleh diguna semula demi menjayakan program ini.

Hala Tuju Dasar Monetari di Jepun Masih Jadi Teka-Teki

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat