Penggubal Dasar ECB Beri Penjelasan Bermakna Mengenai Pengurangan Kadar!

198
Inflasi zon eropah sedang kembali ke arah sasaran 2% namun Bank Pusat Eropah dilihat masih memerlukan lebih pengesahan sebelum ia dapat mengurangkan kadar, dua daripada penggubal dasar berpengaruh memaklumkannya pada hari Khamis.
ECB telah mengekalkan kadar faedah tanpa perubahan pada rekod tinggi sejak September dan telah menolak pembicaraan pengurangan kadar yang lebih meluas dalam  kalangan pelabur, dengan berhujah bahawa data penting, terutamanya mengenai gaji, masih belum memadai.
“Data terbaru mengesahkan proses disinflasi yang sedang berlangsung dan dijangka akan lebih rendah secara beransur-ansur sepanjang 2024,” kata Presiden ECB Christine Lagarde. “Proses disinflasi semasa dijangka akan berterusan, tetapi Majlis Pemerintahan perlu yakin bahawa ia akan secara mampan ke sasaran kami 2%,” tambah Lagarde, mengulangi mesej ECB.
Mesej itu diulangi oleh Gabenor bank pusat Sepanyol Pablo Hernandez de Cos, yang berkata langkah seterusnya adalah pengurangan kadar tetapi buat masa ini belum ada kegopohan.
Kata de Cos di Madrid. “Kami tidak menjelaskan bila perkara itu akan berlaku, saya fikir masih ada beberapa masa untuk hal tersebut, tetapi penting untuk menekankan bahawa sasaran ECB adalah sasaran 2%.”
Jika ECB mengorak langkah terlalu pantas, inflasi boleh naik lagi yang mungkin memaksa ECB untuk mengetatkan dasar, Lagarde memberi amaran.
Pasaran kini melihat 113 mata asas pengurangan kadar pada tahun ini, turun dari 150 mata asas hanya beberapa minggu lalu.
Komisi Eropah pada hari Khamis memotong ramalan pertumbuhan GDP zon eropah kepada hanya 0.8% daripada 1.2%, yang hanya merupakan peningkatan marginal pada kenaikan 0.5% tahun lalu. Namun, ECB terus menolak taruhan pemotongan kadar, khuatir bahawa pertumbuhan gaji nominal yang agak cepat akan menaikkan inflasi kerana pekerja mencari untuk menggantikan pendapatan yang hilang kepada pertumbuhan harga yang cepat.
“Pertumbuhan gaji terus kuat dan dijangka akan menjadi pendorong dinamik inflasi yang semakin penting dalam suku-suku yang akan datang, mencerminkan pasaran buruh yang ketat dan tuntutan pekerja untuk pampasan inflasi,” kata Lagarde.
Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat