Pengukuhan US Dolar Boleh Benam AUD/USD Lebih Dalam

357

Selepas data tinjauan ISM sektor pembuatan di Amerika Syarikat (AS) diterbitkan meningkat pada Selasa, pergerakan US dolar seterusnya disokong oleh petunjuk untuk Federal Reserve (Fed) mengurangkan pembelian bon.

Justeru, pelabur menyaksikan pengukuhan US dolar dalam situasi berjaga-jaga menjelang laporan pekerjaan NFP AS pada Jumaat yang pastinya akan memberi impak besar terhadap pergerakan harga pasaran.

Mata wang utama lain dalam pasaran mula berdepan kesukaran semula untuk mengukuh berbanding US dolar berbanding sebelum ini.

Jika dilihat pada carta pasangan mata wang AUD/USD, penurunan harga dilihat semula setelah kenaikan yang dipaparkan pada awal minggu terhalang di paras sekitar 0.77700.

Malah harga juga mula bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam sehingga bersambung pada Khamis untuk isyarat harga bakal membuat penurunan lebih rendah.

Beri tumpuan pada zon sokongan 0.76500 untuk situasi penurunan harga. Zon tersebut telah berjaya menyokong semula kenaikan harga selepas penurunan ke zon tersebut pada minggu lalu.

Jika harga berjaya tembus zon tersebut, penurunan yang diteruskan dilihat akan menguji zon support pada 0.75700-0.75300.

Namun, tidak mustahil untuk harga menyambung semula kenaikan di penghujung minggu dan berkemungkinan bersambung pada minggu hadapan jika laporan NFP merosot dan menyebabkan nilai US dolar terus susut.

Kenaikan harga bakal menguji semula zon rintangan sekitar 0.78300 yang masih menghalang kenaikan harga untuk tempoh dagangan 2 minggu yang lalu berturut-turut.

Harga yang berjaya melepasi paras tersebut seterusnya dijangkakan untuk menuju pula ke paras sekitar 0.79000 dan paras rintangan utama pada 0.80000.

Lihat gambar carta pasangan mata wang AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat