Pengumuman Terbaru Kenaikan Kadar 50 Mata Oleh BoE Cetus Kekhuatiran! Ini Sebabnya!

493

Bank of England mengambil tindakan untuk menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas buat kali pertama sejak 1995 pada hari Khamis kerana ia meramalkan inflasi UK akan melonjak melebihi 13% sebelum akhir tahun.

Langkah jawatankuasa dasar monetari BoE menjadikan kadar faedah penanda aras kepada 1.75%, tertinggi sejak 2008.

Dalam laporan yang mengiringi keputusan itu, BoE berkata tinjauan ekonomi kelihatan suram sejak mesyuarat terakhirnya pada Mei, dan ia kini menjangkakan kemelesetan akan melanda menjelang akhir tahun.

Bank pusat itu meramalkan inflasi akan meningkat melebihi 13% pada suku keempat, meningkat daripada paras tertinggi 40 tahun sebanyak 9.4% pada Jun, mencerminkan lonjakan harga gas asli berikutan pemotongan bekalan Rusia ke Eropah. Ia berkata inflasi akan kekal pada “paras yang sangat tinggi” pada 2023.

“United Kingdom kini diunjurkan memasuki fasa kemelesetan bermula suku keempat tahun ini,” kata BoE. “Pendapatan selepas cukai isi rumah sebenar diunjurkan jatuh mendadak pada 2022 dan 2023, manakala pertumbuhan penggunaan bertukar negatif.”

Matawang pound susut selepas keputusan itu dengan penyusutan sebanyak 0.26% kepada paras dagangan $1.21. Indeks FTSE 100 London meningkat 0.31% apabila pasaran ekuiti di seluruh Eropah meningkat pada hari Khamis.

BoE memberi isyarat bulan lepas bahawa ia mempertimbangkan sehingga 50 mata asas, atau 0.5 mata peratusan, kenaikan kadar faedah pada bulan Ogos. Bank pusat biasanya menaikkan dan menurunkan kadar dalam kadar 25 mata asas.

Di Amerika Syarikat pula, the Fed telah melakukan dua kenaikan kadar faedah 75 mata asas bagi menghambat inflasi. Pakar ekonomi berkata kenaikan Fed memberi tekanan kepada bank pusat global lain untuk mengikutinya, kerana ia mendorong pengukuhan US dolar dan secara tidak langsung melemahkan mata wang asing, menjadikan import negara lain lebih mahal.

“Kenaikan terbesar dalam 27 tahun adalah tindakan minimum yang diperlukan oleh Bank of England pada peringkat ini,” kata Seema Shah, ketua strategi di Principal Global Investors. “Dengan inflasi dijangka mencecah 13% lewat tahun ini dan dijangka kekal tinggi sehingga tahun depan, bank pusat perlu mengetatkan dasar pada kadar yang pantas.”

Tambah penganalisis, Malangnya, pengetatan dasar tidak dapat dielakkan akan menjejaskan ekonomi UK. Bayaran gadai janji dan kos pinjaman yang lebih tinggi hanya akan menambah krisis kos sara hidup ke arah lebih teruk, menekan belanjawan isi rumah dengan cara yang tidak pernah kita saksikan selama lebih 60 tahun. .”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat