Pengurangan Cukai Terbaru Menteri Kewangan UK Bakal Jadi ‘Game Changer’?

187

Rentetan peristiwa fiskal terkini yang diterajui oleh Menteri Kewangan UK, Jeremy Hunt, ramalan ekonomi menunjukkan potensi pemulihan bagi ekonomi negara tersebut. Menteri Kewangan Hunt mengumumkan pakej pelonggaran fiskal yang signifikan berjumlah £18 bilion, dengan langkah-langkah yang termasuk pengurangan dua mata peratus dalam insurans nasional dan pengenalan pengeluaran sepenuhnya yang kekal untuk pelaburan modal.

Penganalisis Deutsche Bank meramalkan bahawa perubahan-perubahan ini akan membawa Jawatankuasa Dasar Kewangan (MPC) untuk menaikkan unjuran perbelanjaan kerajaan bagi tahun 2024, yang boleh mengakibatkan ramalan pertumbuhan yang lebih baik untuk tahun tersebut. Ini berlaku di tengah-tengah jangkaan pertumbuhan hampir sifar yang ditetapkan oleh Bank of England selama tempoh dua tahun.

The Office for Budget Responsibility (OBR) menawarkan pandangan yang lebih optimis dimana mereka meramalkan kadar pertumbuhan sebanyak 0.7% dan 1.4% dalam beberapa tahun akan datang. OBR juga menganggarkan bahawa dasar-dasar Menteri Kewangan Hunt akan memberikan peningkatan dalam ekonomi yang ketara sebanyak 0.3%, sebuah angka yang penting dalam mengambil kira cabaran semasa dalam mempercepatkan kadar pertumbuhan UK.

Perubahan fiskal ini menimbulkan kebimbangan mengenai inflasi, yang menjadikan analisis dari Capital Economics untuk mencadangkan bahawa pengurangan kadar faedah oleh Bank of England mungkin ditangguhkan hingga akhir 2024. Kadar faedah semasa berada pada 5.25%, dengan ketidakpastian mengenai waktu pengurangan disebabkan oleh tekanan inflasi ini.

Secara keseluruhan, pakej fiskal £18 bilion Menteri Kewangan Hunt yang bertujuan untuk pengecualian cukai berpotensi membawa kepada peningkatan ramalan pertumbuhan ekonomi UK bagi tahun 2024, walaupun terdapat kebimbangan berterusan mengenai inflasi dan penyesuaian kadar faedah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat