PENTING: Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang (Artikel 50) Mulai Hari Ini Sehingga 2019

236

Hari bersejarah Brexit pencetusan Artikel 50 beberapa jam lagi, dengan Perdana Menteri Theresa May telah menandatangani ‘surat artikel 50’ yang akan dihantar pukul 7.30 malam ini waktu Malaysia. Selepas itu Presdien European Council (EC) Donald Tusk akan mengadakan sidang media pukul 9.45 malam ini.

Apa itu Artikel 50?

Artikel 50 adalah perjanjian yang ditandatangani kesemua ahli Kesatuan Eropah yang menjadi undang-undang rasmi pada 2009.

Artikel 50 juga menyenaraikan proses meninggalkan Kesatuan Eropah: “Mana-mana ahli boleh memutuskan untuk keluar dari Kesatuan mengikut perlembagaan masing-masing.”

Bila Artikel 50 akan dicetuskan?

Awal bulan ini, Perdana Menteri Theresa May menyatakan kepada European Union bahawa akan memulakan proses formal meninggalkan EU pada 29 Mac, supaya UK boleh keluar secara rasmi pada 2019 bergantung kepada jadual semasa rundingan.

Apa pula, selepas Artikel 50 dicetuskan?

Selepas Artikel 50 dicetuskan malam ini, terma-terma keluarnya Britain akan dipersetujui terlebih dahulu oleh 27 negara ahli EU, di mana proses ini akan memakan masa lebih dari setahun. Ada beberapa ketua negara EU berpendapat ia akan mengambil masa lima tahun untuk mempersetujui polisi baru perdagangan dan imigrasi.

Donald Tusk dalam sidang media malam ini juga akan mengumumkan draf panduan Brexit kepada 27 ahli EU yang lain.

 

Jangka Masa selepas Artikel 50 dicetuskan

31 Mac: Donald Tusk akan memberikan respon awal 27 ahli Kesatuan Eropah kepada Theresa May.

29 April: Perhimpunan kecemasan 27 negara EU (tak termasuk UK) untuk memberikan mandat kepada European Commission (EC) berunding dengan UK.

07 Mei: Pusingan akhir Pilihanraya Presiden Perancis. Ramai percaya bahawa rundingan yang lebih serius belum bermula selagi Presiden baru Perancis belum dipilih.

Pertengahan Mei: Michael Barnier menyediakan panduan rundingan berdasarkan mandat yang diberikan kepadanya. Menteri-menteri luar EU akan berjumpa untuk menandatangani draf tersebut.

PERTENGAHAN JUN: Rundingan Brexit antara Britain dan EU bermula.

24 September: Pilihanraya Jerman,sama ada Angela Merkel terus menjadi Chancellor atau digulingkan. Persetujuan berkemungkinan gagal dicapai sebelum pilihanraya ini.

Okotber 2018: Kedua-dua pihak Britain dan EU akan membuat kesimpulan rundingan enam bulan sebelum Britain meninggalkan EU bagi memberikan Parlimen negara masing-masing mempersetujui perjanjian yang telah dibuat.

Kenapa pencetusan Artikel 50 begitu penting dan bersejarah?

UK adalah negara ahli EU yang pertama meninggalkan Kesatuan Eropah. Keluarnya UK akan memberi ketagangan politik di Kesatuan Eropah dalam masa dua tahun ini berikutan rundingan dan perjanjian yang dijangka rumit. Kenapa rumit? Kerana ia perlu dipersetujui lebih dari 30 negara dan parlimen di seluruh Eropah.

Kita bakal melihat ‘soft brexit‘ jika UK bersetuju dengan kebebasan pergerakan penduduk EU bagi mengekalkan akses ke UK ke pasaran tunggal. Sebaliknya, ‘hard brexit‘ jika UK gagal mencapai perjanjian bagi mengakses pasaran tunggal Kesatuan Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat