Pentingnya Sempadan Ireland Dalam Rundingan Brexit UK-EU

817

Sempadan antara Republik Ireland (Ireland Selatan) dan Ireland Utara punya sejarah hitam yang melibatkan perisitiwa tegang dan kematian ribuan orang. Hampir dua dekad selepas berakhirnya konflik yang meragut 3,500 nyawa, sempadan itu sekali lagi menjadi pertelingkahan antara dua wilayah.

Untuk pengetahuan anda apabila UK dan EU berpisah, sempadan antara Ireland Utara dan Selatan akan menjadi satu-satunya jalan yang menghubungkan antara kedua-dua wilyah. Buat masa ini, sempadan itu kekal terbuka bermaksud siapa sahaja boleh pergi-balik melalui sempadan tersebut.

1. Adakah Brexit akan menyebabkan pemeriksaan rapi di sempadan?

Ini adalah senario yang mungkin berlaku di mana terdapat kawalan ketat di sempadan tersebut. Buat masa ini sempadan itu adalah terbuka di mana pergerakan bebas di antara kedua-dua wilayah. Jika penguatkuasaan sempadan diaktifkan, ia dijangka akan menyebabkan perjalanan menjadi lambat dan melibatkan kos yang tinggi. Namun, pemimpin dalam rundingan dijangka cuba mengelak perkara ini kerana nilai dagangan rentas-sampadan yang berjumlah $3 billion euro setahun.

2. Kenapa pula boleh terdapat sempadan di Ireland?

Pulau tersebut terpisah pada tahun 1921 sebagai sebahagian daripada perjanjian damai antara kerajaan UK dan pemberontak Ireland, di mana majoriti penduduk Kristian Protestant kekal bersama UK, Scotland dan Wales. Manakala penduduk majoriti Kristian Katolik di Selatan Ireland pula menjadi sebuah negara yang bebas dan mendapat kemerdekaan sepenuhnya pada tahun 1948. Hari ini sempadan yang ada, adalah sejauh 500km, dipisahkan oleh sungai, padang dan juga beberapa perumahan.

 

3. Bagaimana keadaan semasa rundingan Brexit?

Setakat ini rundingan Brexit masih lagi belum menemui kata sepakat dengan isu utama rundingan adalah soal sempadan Ireland. Isu ini menjadi tegang semula apabila EU pada 28 Februari meminta supaya Ireland Utara (sebahagian daripada UK) kekal di dalam Kesatuan Eropah. Sudah tentu ia telah ditolak oleh UK kerana ia boleh memisahkan negara itu.

4. Bagaimana sempadan terbuka itu beroperasi?

Perniagaan sememangnya bebas bergerak di pulau tersebut yang memisahkan Ireland Utara dan Ireland Selatan. Syarikat pembuat minuman arak Guinness dan beberapa syarikat minuman beroperasi di kedua-dua wilayah tersebut dengan trak bergerak pergi dan pulang melalui sempadan setiap hari. Manakala dari segi pergerakan penduduk di kedua-dua wilayah tersebut, hampir 30,000 orang melalui sempadan tersebut setiap hari.

5. Potensi berlakunya keganasan di Ireland

Jika kedua-dua EU dan UK gagal mencapai kata sepakat, berkemungkinan ‘Hard-Border’ akan dikuatkuasakan di mana akan menyebabkan pemeriksaan ketat di sempadan tersebut. Ia akan memberi impak buruk kepada ekonomi seterusnya berkemungkinan mencetuskan keganasan selepas suasana aman dirasai selama dua dekad di Ireland.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat