Penurunan Inflasi Tidak Menghalang BoC Untuk Menaikkan Kadar Faedah Sebanyak 25 Mata Asas!

152

Bank of Canada pada hari ini telah mengambil keputusan untuk meningkatkan sasarannya bagi kadar semalaman kepada 4.5%, dengan Kadar Bank pada 4.75% dan kadar deposit pada 4.5%.

Inflasi global kekal tinggi dan masih meluas. Waima begitu, inflasi telah mula di kebanyakkan negara, sebahagian besarnya kerana harga tenaga yang lebih rendah serta penambahbaikan dalam rantaian bekalan global. Di Amerika Syarikat dan Eropah, ekonomi masih perlahan namun terbukti lebih berdaya tahan daripada yang dijangkakan pada masa Laporan Dasar Monetari (MPR) pada Oktober yang lalu.

Penarikan kawalan ketat Covid-19 secara tiba-tiba oleh China juga telah mendorong semakan menaik pada ramalan pertumbuhan untuk China dan menimbulkan risiko kenaikan harga komoditi. Perang Rusia ke atas Ukraine kekal sebagai sumber ketidakpastian yang ketara. Keadaan kewangan kekal terhad tetapi telah reda sejak Oktober, dan dolar Kanada secara relatifnya stabil berbanding US dolar.

Bank menganggarkan ekonomi global berkembang kira-kira 3.5% pada 2022, dan akan perlahan kepada kira-kira 2% pada 2023 dan 2.5% pada 2024. Unjuran ini lebih tinggi sedikit daripada yang dikeluarkan pada Oktober lepas.

Di Kanada, pertumbuhan ekonomi baru-baru ini lebih kukuh daripada jangkaan dan ekonomi kekal dalam permintaan berlebihan. Pasaran buruh masih kukuh dengan kadar pengangguran menghampiri paras terendah bersejarah dan perniagaan melaporkan kesukaran mencari pekerja yang berterusan.

Walau bagaimanapun, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa dasar monetari telah mengehadkan dan memperlahankan aktiviti, terutamanya perbelanjaan isi rumah. Pertumbuhan penggunaan telah menjadi sederhana dari separuh pertama 2022 dan aktiviti pasaran perumahan telah menurun dengan ketara.

Memandangkan kesan kenaikan kadar faedah terus memberi kesan kepada ekonomi, perbelanjaan untuk perkhidmatan pengguna dan pelaburan perniagaan dijangka perlahan. Sementara itu, permintaan asing yang lebih lemah mungkin akan menjejaskan eksport. Kelembapan keseluruhan aktiviti ini akan membolehkan bekalan mengejar permintaan.

Bank menganggarkan ekonomi Kanada berkembang sebanyak 3.6% pada 2022, lebih kukuh sedikit daripada yang diunjurkan pada Oktober. Bank turut menjangkakan pertumbuhan KDNK kira-kira 1% pada tahun 2023 dan kira-kira 2% pada 2024, sedikit berubah daripada tinjauan Oktober.

Inflasi telah menurun daripada 8.1% pada bulan Jun kepada 6.3% pada bulan Disember, mencerminkan harga petrol yang lebih rendah. Di sebalik kemajuan ini, rakyat Kanada masih merasakan kesusahan akibat inflasi yang tinggi dalam perbelanjaan keperluan isi rumah mereka, dengan kenaikan harga yang berterusan untuk makanan dan tempat tinggal.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat