Perang Minyak Arab Saudi Dan Rusia ‘Sengaja’ Dicetuskan, Balas Dendam Terhadap Amerika Syarikat?

1,361

Pergolakan yang terjadi antara Arab Saudi dan Rusia berkaitan strategi harga minyak didakwa telah menjejaskan kedua-dua buah negara terutamanya dalam pasaran. Namun begitu, penganalisis menyatakan bahawa mereka sebenarnya berperang dengan industri minyak Amerika Syarikat.

Sama ada disengajakan atau tidak, peperangan yang tercetus ini dikatakan telah menjejaskan industri minyak Amerika Syarikat hingga mengakibatkan kejatuhan harga minyak sejak Jumaat lalu. Berikutan dengan kemerosotan tersebut, ekonomi negara kuasa besar itu telah telah terjejas serta merosakkan kedudukan mereka sebagai pengeluar minyak terbesar di dunia.

Untuk pengetahuan semua, krisis antara Arab Saudi dan Rusia semakin memburuk apabila Rusia enggan bersetuju tentang pemotongan pengeluaran sedia ada sebanyak 1.8 juta tong sehari sebagai tindak balas terhadap penurunan permintaan secara drastik akibat coronavirus.

Selain itu, Rusia didakwa berang akibat sekatan yang dijalankan oleh Amerika Syarikat. Oleh yang demikian, pembinaan saluran paip Nord Stream 2 yang membolehkan Rusia menyalurkan gas asli ke Eropah terpaksa dihentikan.

Menurut satu kenyataan, Amerika Syarikat bertindak sedemikian kerana saluran berkenaan bakal meningkatkan dominasi Rusia terhadap pasaran tenaga Eropah.

Sementara itu, pentadbiran Trump dilihat sengaja menyekat pengeluaran tenaga daripada negara luar seperti Iran dan Venezuela kerana mahu mengekalkan kedudukan negara berkenaan sebagai pengeluar tenaga nombor satu dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat