Perdana Menteri Baharu Australia Mahu Pasaran Kripto Dikawal Selia

197

Perdana Menteri Australia yang ke-31, Anthony Albanese awal-awal lagi sudah menyusun tiga perkara utama yang akan menjadi fokusnya dalam masa terdekat.

Difahamkan tumpuannya merangkumi – 1/ perubahan iklim, 2/ pengurangan kos sara hidup, dan 3/ perlaksanaan penyeliaan komprehensif terhadap mata wang kripto.

Rang undang-undang aset digital

Ketua pegawai eksekutif BTC Markets, Carline Bowler memberitahu perdana menteri baharu itu akan menekankan kesegeraan rang undang-undang untuk pasaran aset digital.

Pada masa yang sama, Bowler tidak menafikan Albanese akan membuka ruang inovasi untuk aset digital di negara itu:

“Kerajaan akan membantu dan menyokong inovasinya lagi-lagi aset digital memainkan peranan penting dalam perkhidmatan kewangan dalam ekonomi Australia, juga di peringkat global.”

Ini mengingatkan kepada Bendahari Persekutuan, Josh Frydenberg yang mahu memastikan Australia melaksanakan pelan pembaharuan aset kripto dan pembayaran komprehensif pada 2022.

Perundangan tersebut sepatutnya mencipta ekosistem yang lebih baik untuk pelabur domestik, serta mewujudkan undang-undang untuk syarikat penyedia aset digital, terutama mata wang kripto.

Beliau juga berpendapat perundangan tersebut perlu menyamai penyeliaan yang dilaksanakan terhadap bank memandangkan penyedia aset digital ‘memegang’ sejumlah pelaburan dan wang orang ramai. Maka, perlu ada tanggungjawab bagi setiap tindakan diambil.

Sementara itu, Pejabat Percukaian Australia (ATO) turut mendedahkan tumpuan mereka terhadap undang-undang percukaian mata wang kripto pada tahun ini.

Mereka menjangkakan lebih banyak pelabur Australia melaporkan keuntungan dan kerugian dalam pulangan cukai tahunan disebabkan lonjakan minat terhadap pelaburan kripto.

Tidak cukup dengan itu, ATO memberi amaran penalti cukai jika ada pelabur yang melanggar undang-undang dalam melaporkan pendapatan dalam pelaburan mata wang kripto.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat