Pergerakan EUR/USD Semakin ‘Slow’ Menjelang Mesyuarat FOMC

540

Pergerakan US dolar dilihat bercampur-campur dengan beberapa faktor yang dinilai pelabur mempengaruhi dagangan mata wang utama itu.

Pelabur masih berwaspada menjelang mesyuarat FOMC pada awal pagi Khamis dan data pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat (AS) untuk suku pertama yang bakal diterbitkan.

Kebimbangan terhadap data tumpuan itu dilihat menghadkan pergerakan US dolar sejak awal minggu dengan jangkaan aksi menarik harga bakal disaksikan pada penghujung minggu.

Sementara itu, US dolar dilihat pamerkan sedikit pengukuhan di sesi Asia pada pagi ini (Rabu) disokong oleh bacaan angka data keyakinan pengguna AS untuk bulan April yang meningkat lebih tinggi berbanding jangkaan.

Bacaan tersebut juga adalah yang tertinggi dalam tempoh 14 bulan yang dilihat didorong oleh perkembangan positif vaksinasi Covid-19 di AS serta rangsangan fiskal tambahan yang membenarkan perniagaan mula beroperasi semula.

Dengan faktor-faktor yang bercampur ini telah melihatkan pergerakan mendatar harga pada carta pasangan mata wang EUR/USD semalam.

Harga bergerak dalam zon RBS (resistance become support) pada julat 1.20900 dan 1.20600.

Dengan ketiadaan data ekonomi utama yang menyokong dagangan Euro, mata wang Eropah tersebut juga turut berlegar lemah sejak awal minggu.

Jika harga jatuh lebih rendah di bawah zon RBS 1.20900-1.20600, penurunan dilihat akan kembali menguji semula zon RBS 1.2000 yang menyokong kenaikan harga semula sebelum ini.

Sebaliknya, jika harga terus jatuh lebih rendah, trend bearish harga pada carta EUR/USD akan mendorong harga menuju ke paras 1.19000.

Sekiranya harga berjaya membuat kenaikan lagi pada minggu ini, paras ketinggian dicapai awal minggu hampir sekitar 1.21200 akan diatasi sebelum kenaikan dijangka menuju zon rintangan di atas 1.21500.

Lihat gambar carta pasangan mata wang EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat