Pergerakan Pasaran Matawang Dan Komoditi Pada Hari Selasa

494

Pasaran Matawang

US dolar mengukuh berbanding matawang yen pada hari Selasa didorong oleh sentimen perang dagangan yang semakin memudar.

Berikutan kenyataan Donald Trump pada minggu lepas, matawang US dolar telah menyusut keparas terendah 16 bulan lalu berbanding matawang yen. Kenyataan tersebut telah menghadirkan ketakutan kepada pemain pasaran apabila Trump ingin mengenakan cukai import ke atas keluli dan aliminium.

Pada hari Selasa, US dolar telah mencatat pengukuhan 0.20% berbanding matawang yen kepada 106.41.

Segelintir pemain pasaran dan penganalisis telah menggesa agar Trump mempertimbangkan polisi cukai import jika untuk dilaksankan.

Antaranya ialah Speaker The House, Paul Ryan yang menggesa agar pentadbiran Trump tidak melaksanakan polisi cukai import terhadap keluli dan aluminium kerana ia membawa risiko lebih besar kepada ekonomi.

Matawang lain yang juga terkesan dengan pernyataan tersebut adalah dolar Kanada.

Amerika Syarikat dijangka akan memutuskan tariff 25% terhadap keluli dan 10% terhadap aluminium pada minggu ini. Perkara ini adalah cabaran besar kepada perunding daripada ketiga-tiga negara di mana Kanada dan Mexico sudah tentu tidak akan bersetuju.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding matawang lain didagangkan susut sebanyak 0.03% kepada 89.93 setakat jam 10.45 pagi.

Pasaran Komoditi

Harga minyak terus mengukuh pada hari Selasa buat 5 hari berturut-turut berikutan tumpuan pasaran pada mesyuarat antara OPEC dan syarikat minyak syal US di Houston.

Harga minyak WTI naik kepada $62.64 setong dan Brent naik kepada $65.60 setong setakat jam 10.45 pagi.

International Energy Agency (IEA) menyatakan bahawa permintaan minyak global dijangkakan akan meningkat dalam tempoh 5 tahun akan datang dan OPEC dijangka akan meningkatkan pengeluaran minyak dalam kadar perlahan.

Harga emas meneruskan peningkatan sebanyak 0.19% kepada 1322.50 berikutan penyusutan US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat