Pergerakan Pasaran Tukaran Matawang, Emas dan Minyak Mentah Setakat Ini

55

US dolar meneruskan penurunan berbanding matawang utama yang lain pada Rabu selepas data ‘durable-goods’ dikeluarkan pukul 9.30 malam tadi.

Indeks US dolar ketika ini susut 0.33% setakat pukul 10.38 malam pada Rabu.

Data tempahan ‘durable-goods’ jatuh 1.2% bulan lalu dengan tempahan untuk ‘barang-modal’ jatuh 0.5% yang merupakan kejatuhan tertinggi sejak September 2016. US Dolar berada di bawah tekanan sejak Selasa disebabkan kebimbangan bentuk keluk hasil-bon kerajaan U.S. yang bergerak mendatar.

Aktiviti pengambilan untung semasa sesi Asia dengan kurangnya laporan ekonomi penting menyebabkan pemain pasaran menutup posisi mereka menjelang cuti umum ‘Thanksgiving’ di Amerika Syarikat pada Khamis. Untuk pengetahuan anda, Jepun juga akan bercuti pada esok dan dijangka kecairan pasaran dalam dagangan Khamis semakin kecil.

Pasaran minyak mentah

Pengeksport minyak mentah terbesar dunia Arab Saudi sedang melobi Menteri minyak mereka supaya bersetuju untuk pelanjutan pemotongan keluaran minyak sehingga sembilan bulan dalam mesyuarat 30 November nanti.

OPEC dan non-OPEC juga dijangka akan memutuskan pelanjutan pemotongan pada mesyuarat 30 November dalam usaha untuk menolak harga ke paras yang lebih stabil.

Arab Saudi dan Rusia seakan memastikan pelanjutan pemotongan itu adalah pasti dan disebabkan itu harga minyak mentah membuat kenaikan sejak minggu lalu.

Pasaran komoditi berharga

Harga emas setakat ini didagang pada harga $1,288.05 di Comex setakat pukul 10.57 malam. Harga niaga-hadapan (futures) emas setakat ini naik 0.51%.

Dengan kelemahan US dolar sejak Selasa, emas mengambil kesempatan dengan membuat kenaikan. Biasanya emas akan mengukuh jika terdapat kelemahan US dolar seperti yang berlaku selepas data durable-goods dikeluarkan pukul 9.30 malam tadi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat