Perkembangan Perdagangan US-China Sebelum Perlaksanaan Tarif Pada Jumaat

651

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan, Presiden Donald Trump berkata pada hari Khamis bahawa US kemungkinan akan mengenakan tarif ke atas barang-barang China yang bernilai setengah triliun dolar.

Trump mengesahkan bahawa US akan mula mengutip tarif pada harga $ 34 bilion dalam barangan China pada jam 12:01 waktu Washington DC pada hari Jumaat dan memberi amaran bahawa pusingan berikutnya akan dikenakan tarif lebih daripada $ 500 bilion keatas barangan China, atau kira-kira jumlah keseluruhan jumlah yang diimport Amerika Syarikat dari China pada tahun lepas.

Komentar Trump tersebut telah meningkatan ketegangan perdagangan dengan China. Sebelum ini, Trump telah mengancam untuk mengenakan tarif tambahan ke atas barangan bernilai $ 400 bilion sekiranya China bertindak balas terhadap tarif awal U.S.. Antara barangan China yang dikenakan termasuk autos, pemacu cakera komputer, pam dan injap dan pemancar cahaya.

Menurut badan Kastam US, notis akan menyenaraikan 25 peratus duti keatas 818 lini produk yang telah dikenalpasti pada bulan Jun oleh Pejabat Wakil Perdagangan U.S.

Kemudian Beijing telah berikrar untuk segera bertindak balas dengan tarif yang sama sendiri terhadap produk autos U.S., pertanian dan lain-lain barangan.

China mendakwa tindakan Amerika Syarikat pada hari Khamis tmembawa kesan buruk kepada dunia dengan tarif yang ditetapkan untuk berkuatkuasa pada hari Jumaat sambil memberi amaran bahawa ia akan bertindak balas.

Walaubagaimanapun, kenyataan pada 4 Julai menunjukkan China tidak akan membuat serangan terlebih dahulu dalam perang perdagangan dengan Amerika Syarikat dan tidak akan menjadi yang pertama mengenakan tariff, demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh kementerian kewangan pada Rabu.

Keesokan harinya, agensi kastam China telah menjelaskan pada hari Khamis bahawa tarif China ke atas barangan Amerika akan berkuatkuasa sejurus selepas kewajipan A.S. ke atas barangan Cina dimasukkan.

Pertikaian itu telah mengacaukan pasaran kewangan termasuk pasaran saham, mata wang dan perdagangan komoditi global dari kacang soya sehingga arang batu dalam beberapa minggu terakhir.

Jurucakap Kementerian Perdagangan China, Gao Feng berkata bahawa cadangan tarif U.S. akan memukul banyak syarikat Amerika dan syarikat asing yang beroperasi di China. Hal tersebut dapat mengganggu bekalan komponen dan kerja pemasangan mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat