Permainan ‘Geng Paus’ Semakin Agresif, Pemain Kripto Mula Ubah ‘Mindset’!

5,017

Geng ‘ikan paus’ semenjak ini semakin agresif mengorak langkah ‘pump’ dan ‘dump’. Proses menjual dan membeli menjadi lebih kerap dalam kalangan geng paus sehingga ia dilihat sebagai indikator sentimen pasaran utama kerana kelompok tersebut sering turun tangan ketika harga sedang merundum dan mula membeli jika ia dipercayai mencapai titik paras harga yang rendah.

Justeru acap kali pasaran menganggap bahawa pembelian kelompok tersebut pada satu titik harga, ia membawa maksud bahawa ia berada dalam julat harga terendah. Segelintir para pemain kripto mula tukar corak permainan ke arah ‘trader’.

Harga Bitcoin buat pertama kali mencatat candle stick yang merah bagi timeframe bulanan pada bulan Mei. Bulan Mei sahaja harga BTC telah jatuh dari paras tertinggi sepanjang masa daripada harga 64,685. BTC kini diperdagangkan di antara julat harga $36,000 sehingga $ 40,000 selama hampir 3 minggu.

Penganalisis berpendapat bahawa jika harga BTC mampu melepasi paras harga $40,000 maka kemungkinan besar turun naik BTC akan berada pada julat $40,00 sehingga $42,000 dan tindakan kelompok ikan paus akan memainkan peranan penting.

Minggu pertama bulan Mei menyaksikan modal pasaran kripto jatuh lebih dari $ 500 bilion daripada modal pasaran $ 2 trilion. Walaubagaimanapun, perkara ini bukanlah perkara baru, pasaran telah mengalamai pembetulan yang besar pada 2017 dan 2013. Atas dasar tersebut, mereka yang lama berkecimpung berpendapat bahawa harga BTC boleh melonjak lebih tinggi dari paras $60,000.

Akhir sekali turut mempengaruhi penjualan BTC secara besaran adalah ‘leverage’ yang tinggi terhadap perdagangan dan beberapa ‘FUD’ termasuk larangan China terhadap kripto dan perlombongan kripto.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat