Permintaan Sarung Tangan Getah Dijangka Menurun

376

AmInvestment Bank Bhd menjangka harga jualan purata (ASP) bagi sarung tangan getah akan merosot kerana tidak ada keperluan terdesak ke atas produk itu berbanding seperti yang berlaku semasa pandemik Covid-19 baru bermula.

Bagaimanapun, firma itu berharap ASP itu akan distabilkan pada paras yang lebih tinggi berbanding semasa pra-pandemik berikutan penggunaan sarung tangan yang lebih meluas. Di samping itu, pengembangan kapasiti daripada syarikat sarung tangan akan berupaya memenuhi permintaan pada masa akan datang.

“Kami mengharapkan ASP akan mula menurun selepas separuh pertama 2021 berikutan permintaan yang kukuh sejak sembilan bulan lepas.

“Tambahan pula, kami menurunkan sasaran nisbah harga kepada pendapatan sebanyak 10% secara keseluruhan sebagai mengambil kira risiko kitaran menurun dalam sektor ini disebabkan kejayaan pelancaran vaksin Covid-19,” ujar firma tersebut dalam nota hari ini.

Lapor Bernama, walaupun firma berkenaan yakin asas pengeluar sarung tangan getah kekal stabil pada beberapa tahun akan datang, mereka menawarkan kenaikan yang terhad ke atas harga saham semasa.

Oleh itu, AmInvestment Bank menasihatkan pelabur untuk mengumpulkan saham pada tahap lebih rendah.

Tambah AmInvestment Bank, Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia menjangkakan permintaan terhadap sarung tangan akan kekal positif bagi pasca Covid-19 disebabkan pandemik itu telah meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan diri, sekali gus meningkatkan penggunaan sarung tangan.

Menurut AmInvestment Bank, penggunaan sarung tangan di negara-negara membangun akan bertambah dengan penggunaan sarung tangan yang meluas daripada industri bukan perubatan seperti makanan dan minuman (F&B), perkhidmatan dan runcit.

“Selepas pandemik ini, kami menjangkakan perubahan struktur dari segi bagaimana sarung tangan digunakan, membentuk normal baharu yang mana penggunaan sarung tangan per kapita akan meningkat disebabkan langkah-langkah kebersihan yang lebih tegas.

“Ini dijangkakan bukan sahaja terpakai kepada sektor penjagaan kesihatan, malah merentasi industri yang berbeza seperti F&B. Penggunaan sarung tangan per kapita di pasaran pesat membangun seperti India dan China masih rendah iaitu kira-kira dua hingga enam sarung tangan berbanding kira-kira 100 hingga 280 sarung tangan bagi negara-negara maju,” kata AmInvestment Bank.

Ia mengekalkan saranan ‘neutral’ terhadap sektor itu sebagai penilaian kepada syarikat-syarikat sarung tangan di bawah liputannya iaituTop Glove, Kossan dan Hartalega yang dicerminkan sepenuhnya oleh unjuran pendapatan syarikat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat