Permohonan Faedah Pengangguran AS Turun, Ini Indikasi Terbaru Daripada Data Pengangguran!

252

Bilangan permohonan faedah pengangguran oleh rakyat Amerika berkurang pada minggu lalu dengan pasaran tenaga kerja terus bertumbuh walaupun kadar faedah yang lebih tinggi untuk meredakan perekrutan.

Permohonan tuntutan pekerjaan AS menurun sebanyak 9,000 kepada 228,000 bagi minggu yang berakhir pada 15 Julai, berbanding 237,000 minggu sebelumnya, laporan Jabatan Buruh pada hari Khamis.

Purata bergerak empat minggu tuntutan, yang meratakan sebahagian daripada ketidaktentuan mingguan, turun sebanyak 9,250 kepada 237,500.

Permohonan tuntutan pengangguran dianggap mencerminkan bilangan pekerjaan terhenti dalam satu minggu tertentu.

Selama tiga minggu pada hujung Mei dan awal Jun, permohonan tuntutan pengangguran tampak mencapai tahap lebih tinggi yang berterusan, di atas 260,000. Tetapi dalam empat minggu terakhir, tuntutan telah berkurang dan pasaran tenaga kerja terus dalam keadaan yang sihat dari segi sejarah.

Sejak lebih daripada 20 juta pekerjaan lenyap ketika wabak COVID-19 melanda pada musim bunga 2020, majikan AS telah menambah pekerjaan dengan kadar yang begitu pesat, lebih sering daripada tidak mengatasi jangkaan. Walaupun kadar faedah yang paling pesat sejak tahun 1989, kadar pengangguran hampir tidak berubah dan kekal dalam keadaan sejarah rendah pada 3.6%.

Pegawai Fed telah menyatakan bahawa kadar pengangguran perlu meningkat jauh melebihi 4% untuk menurunkan inflasi, tetapi laporan pada minggu lalu menunjukkan bahawa harga pengguna turun ke tahap terendah sejak awal tahun 2021 – 3% pada bulan Jun berbanding dengan tahun sebelumnya – dan lebih mendekati sasaran Fed pada 2%.

Ekonomi AS secara umumnya menunjukkan ketahanan di hadapan kempen kenaikan kadar yang agresif oleh Federal Reserve dalam usaha untuk mematikan inflasi yang berterusan yang tidak pernah dilihat sejak awal tahun 1980-an.

Ekonomi AS berkembang pada kadar tahunan 2% dari Januari hingga Mac. Bersama dengan pasaran tenaga kerja yang kukuh, kebanyakan para ekonomi sekarang mengharapkan pegawai Fed untuk melaksanakan kenaikan kadar faedah sekali atau dua kali lagi menjelang akhir tahun dalam usahanya untuk melawan inflasi.

Pada bulan Jun, Fed memilih untuk tidak meningkatkan kadar faedah pinjaman benchmark bank pusat untuk kali pertama dalam 15 bulan, walaupun beberapa pegawai berkata mereka mengharapkan penambahan setengah mata kepada kadar menjelang akhir tahun.

Terdapat beberapa pengurangan pekerjaan yang menonjol baru-baru ini, kebanyakannya dalam sektor teknologi, dengan banyak syarikat mengatakan mereka mengambil pekerjaan terlebih dahulu semasa pandemik.

IBM, Microsoft, Salesforce, Twitter, Lyft, LinkedIn, Spotify, dan DoorDash semuanya telah mengumumkan pengurangan pekerjaan pada tahun ini. Amazon dan induk syarikat Facebook, Meta, keduanya telah mengumumkan beberapa pemotongan pekerjaan sejak November.

Di luar sektor teknologi, McDonald’s, Morgan Stanley, dan 3M juga baru-baru ini mengurangkan pekerja. Secara keseluruhan, 1.75 juta orang sedang menerima faedah pengangguran bagi minggu yang berakhir pada 8 Julai, lebih kurang 33,000 orang lebih daripada minggu sebelumnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat