Pertikaian Wilayah 4 Pulau Selama Hampir 7 Dekad Diakhiri dengan Perjanjian Damai antara Rusia dan Jepun!

99

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe dan Presiden Russia Vladimir Putin bakal menandatangani perjanjian perniagaan di Tokyo pada Jumaat, selepas bersetuju menjalin perjanjian kerjasama ekonomi di pulau-pulau yang mengundang petikaian kedua-dua negara itu sebelum ini.

Dalam perbincangan yang berlaku selama 5 jam tersebut, kedua-dua pemimpin membincangkan tentang sistem khas terhadap aktiviti ekonomi bersama dan perjanjian damai yang melibatkan 4 pulau yang berkaitan.

Hal ini diberitahu oleh Abe kepada pemberita di barat daya Jepun, Nagato. Perselisihan kedaulatan empat pulau yang dikenali sebagai Wilayah Utara di Jepun dan Selatan Kurils Rusia itu telah menghalang kedua-dua negara dari menandatangani sebarang perjanjian damai sejak 7 dekad yang lalu. Kesatuan Soviet telah menyerang wilayah tersebut dan menyingkirkan hampir 17,000 penduduk Jepun pada akhir Perang Dunia Kedua.

Justeru, Abe berkata beliau telah memilih untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ketika “zaman pemerintahannya”.

Sumber : Bloomberg

Putin dan Abe telah mengarahkan pegawai-pegawai mereka untuk memulakan rundingan terperinci mengenai syarat dan format kerjasama ekonomi di pulau-pulau berkenaan. Antara pelan-pelan yang dibincangkan termasuklah perubatan, pelancongan, dan perikanan menggunakan undang-undang Russia kerana pulau-pulau tersebut dikatakan milik Russia.

Perjanjian tersebut juga bakal membawa manfaat buat kedua-dua negara. Russia dikatakan memerlukan perjanjian perdagangan dalam keadaan harga minyak yang rendah serta sekatan antarabangsa terhadap Ukraine. Jepun pula sedang dalam usaha untuk mempelbagaikan sumber tenaga dan industri tenaga nuklear yang dibangunkan selepas peristiwa Fukushima 2011.

Tawaran bagi menandatangani perjanjian tersebut juga termasuk dana $1Billion untuk melabur dalam projek-projek Russia termasuk dalam industri tenaga dan infrastruktur dalam tempoh 3 hingga 5 tahun akan datang.

Abe dan Putin dijadual akan mengadakan sidang akhbar di Tokyo pada Jumaat. Kemudian mereka akan menghadiri forum perniagaan Russia-Jepun, sebelum Putin dijangka melawat pusat judo di ibu negara Jepun.

Ketidakstabilah Pasaran Kewangan di India Punca Emas Merosot.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat