Pertumbuhan Sektor Buruh Jepun Melonjak Kepada Bacaan Terkuat Melebihi Tempoh 40 Tahun!

84

Jumlah pertumbuhan buruh di Jepun meningkat kepada bacaan terkuat melebihi 40 tahun manakala kadar pengangguran kekal stabil pada bacaan terendah dalam tempoh dua dekad pada bulan April.

Data positif ini juga secara tidak langsung memberikan harapan terhadap pemulihan data perbelanjaan pengguna yang melemah sebelum ini.

Dalam masa yang sama, data berasingan juga menunjukkan bahawa perbelanjaan isi rumah menjunam melebihi jangkaan bulan April disebabkan perbelanjaan yang rendah terhadap kereta dan yuran pendidikan dan masih ketinggalan berbanding eksport dan pengeluaran kilang.

Data sektor pekerjaan yang semakin mengukuh juga berpotensi untuk merangsang data inflasi ke tahap yang lebih tinggi.

Menurut Hiroshi Miyazaki, iaitu penganalisis ekonomi kanan di Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, data perbelanjaan pengguna memauki trend melemah buat masa sekarang, namun, pasaran buruh terus bertambah baik.

Peningkatan orang yang mendapat kerja juga dijangka akan menyokong perbelanjaan pengguna pada masa akan datang.

Kadar pengangguran juga dicatat pada bacaan yang stabil iaitu pada 2.8 peratus, iaitu bacaan yang hampir terendah sejak Jun 1994.

BoJ bulan lalu mengekalkan unjuran bahawa pertumbuhan harga akan mencapai sasaran sebanyak 2 peratus bagi tahun fiskal 2018 berikutan jangkaan bahawa pasaran buruh yang ketat akan merangsang pertumbuhan gaji.

Namun begitu, tidak semua ahli ekonomi setuju dengan pendapat ini. Hal ini kerana, beberapa syarikat yang telah memilih untuk mengurangkan waktu perniagaan akan menyebabkan kesukaran untuk melonjakkan kadar upah.

Memetik kenyataan Hiroaki Muto iaitu penganalisis ekonomi di Tokai Tokyo Research Center Co, kebanyakan syarikat dinilai sedang memperbaiki tahap perkhidmatan mereka daripada mengambil lebih banyak pekerja. Justeru, situasi ini tidak mungkin akan merangsang gaji yang lebih tinggi.

Rundingan Brexit Tetap Akan dimulakan Pada 19 Jun Ini : Theresa May

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat