Petunjuk Awal Dari Data ADP November Ini Buatkan Pasaran Berbelah-Bahagi Menjelang NFP!

320

Laporan terbaru gaji swasta AS meningkat jauh lebih rendah daripada jangkaan pada November, menunjukkan permintaan untuk buruh semakin berkurangan di tengah-tengah kadar faedah yang tinggi, satu tinjauan menunjukkan pada hari Rabu.

Pekerjaan swasta meningkat sebanyak 127,000 pekerjaan pada bulan November, lapor Jabatan Pekerjaan Nasional ADP. Data untuk bulan Oktober yang tidak disemak semula menunjukkan 239,000 pekerjaan dihasilkan. Para pakar ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah meramalkan pekerjaan swasta meningkat 200,000.

Laporan ADP, yang dibangunkan bersama dengan Stanford Digital Economy Lab, daripada Jabatan Buruh dikeluarkan lebih awal sebelum laporan yang lebih komprehensif pada hari Jumaat.

Berdasarkan tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi, senarai gaji swasta mungkin meningkat sebanyak 200,000 pekerjaan pada bulan November selepas meningkat sebanyak 233,000 pada bulan Oktober. Dengan tiada peningkatan pekerjaan dijangka dalam sektor kerajaan, bacaan NFP juga diramalkan meningkat sebanyak 200,000 pekerjaan. Ekonomi sebelum ini telah mencipta 261,000 pekerjaan pada bulan Oktober.

Pertumbuhan pekerjaan secara beransur-ansur perlahan apabila kenaikan kadar faedah agresif Federal Reserve memperlahankan permintaan dalam ekonomi. Namun begitu, permintaan terhadap buruh terus meningkat.

Fed telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 375 mata asas tahun ini daripada hampir sifar kepada julat 3.75%-4.00% dalam apa yang telah menjadi kitaran kenaikan kadar terpantas sejak 1980-an.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat