PM Johnson Tampil Dengan Janji 100 Hari Pertama Jika Menang Pilihan Raya

320

Perdana Menteri UK Boris Johnson telah menetapkan rancangannya untuk meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) dan meluluskan belanjawan pasca Brexit dalam tempoh 100 hari selepas pilihan raya 12 Disember ini, sekiranya beliau memenangi majoriti.

PM Johnson berkata fokus utamanya selepas memenangi pilihan raya adalah mendapatkan kelulusan perjanjian Brexit daripada Parlimen bagi memastikan Brexit berlaku pada 31 Januari 2020, tetapi akan ada keutamaan lain baginya untuk diselesaikan dalam tempoh tiga bulan pertama.

Parti Konservatif telah berjanji akan memperkenalkan undang-undang baru yang merangkumi kesihatan, perundangan dan pendidikan serta menyediakan pemotongan cukai dalam belanjawannya.

Antaranya adalah meningkatkan jumlah pembayaran yang perlu dibayar oleh pendatang asing untuk menggunakan khidmat kesihatan daripada Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) dan memperkenalkan undang-undang untuk meningkatkan dana tambahan bagi NHS.

Susulan daripada insiden serangan London Bridge baru-baru ini, PM Johnson tampil dengan cadangan terbaru untuk menamatkan pembebasan automatik terhadap pesalah yang terlibat dengan keganasan dan seksual dan menambah hukuman penjara selama 14 tahun ke atas.

Selain itu, bagi bidang pendidikan, Parti Konservatif akan meluluskan undang-undang baru untuk meningkatkan dana kepada perbelanjaan pendidikan dengan menambah pembiayaan minimum bagi setiap murid.

PM Johnson juga menjanjikan potongan cukai sebanyak £ 200 kepada berjuta-juta keluarga di negara itu dalam belanjawan pasca Brexit pada bulan Februari.

Matlamat tersebut dikatakan akan dicapai dalam tempoh 100 hari, di mana pada masa itu UK telah meninggalkan EU jika mereka berjaya memenangi pilihan raya pada minggu depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat