Powell Tak Buang Masa, Gesa Kongres Buat Peraturan Stablecoin!

341

“Wow terbaiklah Powell, adakah lepas ni peraturan stablecoin akan dilaksanakan secepat mungkin?”

Semasa bercakap kepada Demokrat Dewan dalam mesyuarat tertutup bersama Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan, Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell menyeru Kongres membangunkan rangka kerja perundangan bagi stablecoin.

Perbincangan Powell turut menggariskan masa depan mata wang digital di Amerika Syarikat (AS) sebagai sebahagian daripada usaha lebih luas oleh Fed untuk memastikan pembangunan stablecoin dan Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) berada dalam pengawasan yang teguh.

Sebarang langkah ke arah penerimaan stablecoin ataupun CBDC memerlukan kebenaran jelas daripada Kongres , oleh itu Powell pantas menekankan keperluan untuk kreadibiliti bank pusat dalam sistem monetari.

Susulan desakan untuk pengawalan stablecoin tercetus, tindakan perundangan seperti dibuktikan oleh kelulusan dua bil kritikal oleh Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan pada Julai 2023 telah dilaksanakan.

Sementara Inovasi dan Teknologi Kewangan bagi Akta Abad Ke-21 dan Akta Kepastian Kawal Selia Blockchain mewakili kemajuan ketara ke arah mewujudkan persekitaran kawal selia lebih berstruktur untuk firma kripto serta entiti blockchain.

Selain menetapkan rangka kerja komprehensif untuk firm kripto mendaftar sama ada dengan CFTC atau SEC, ia juga memperkenalkan proses memperakui projek decentralized bagi memupuk inovasi sambil memastikan perlindungan pengguna terjamin.

Sebaliknya, Akta Kepastian Kawal Selia Blockchain bertujuan menyelaraskan peraturan untuk entiti blockchain khususnya menentukan entiti manakah yang layak sebagai penghantar wang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat