PREVIEW News Besar Bank of Canada, Satu Lagi Pergerakan Besar Oleh CAD!

2,477

Bank of Canada (BoC) dijangka akan mengumumkan kenaikan kadar faedah daripada 1.00% kepada 1.25% malam ini (11 malam). BoC telah menaikkan kadar faedahnya dua kali berturut-turut tahun lalu dan kini kebarangkalian kadar dinaikkan mencecah paras 90%.

Dengan pasaran secara keseluruhan menjangka kadar faedah dinaikkan, tumpuan akan beralih kepada komunikasi BoC iaitu apakah yang akan diperkatakan oleh bank pusat dalam kenyataan polisi dan juga komen Gabenor Poloz dalam sidang media.

Namun, Bank of Canada (BoC) dilihat perlu lebih seimbang dalam tindakan dan komunikasi mereka dengan mengambil kira isu NAFTA walaupun data-data ekonomi sejak akhir-akhir ini semakin baik.

Kenapa pasaran jangka kenaikan kadar faedah BoC?
 • Pertumbuhan ekonomi yang melebihi potensi
  • Data terkini Kanada sejajar dengan jangkaan pada Oktober di mana pertumbuhan bergerak sederhana tetapi masih kekal di atas potensi pada separuh kedua 2017.
 • Kadar pengangguran di paras terendah
  • Kadar pengangguran telah mencapai paras terendah 41 tahun lalu.
 • Inflasi-teras yang semakin meningkat
  • Petunjuk inflasi-teras telah mengukuh sejak beberapa bulan lalu, berikutan masalah kecil ekonomi yang terus diserap.
 • The Federal Reserve menaikkan kadar faedah

Jika benar bagai dikata oleh Poloz sebelum ini bahawa, “Pasaran perlu berpandukan data untuk melihat polisi di masa hadapan”, ini bermakna potensi besar untuk BoC menaikkan kadar faedah malam ini.

Namun, jika ia tidak dinaikkan, berikut adalah sebab kadar faedah tidak dinaikkan:

 • Kebimbangan terhadap NAFTA
  • Ini adalah risiko terbesar kepada ekonomi Kanada. Sejak minggu lalu pasaran mendapat berita bahawa Presiden Trump dijangka mengeluarkan Amerika Syarikat dari perjanjian ini. Ini risiko besar kepada ekonomi Kanada kerana sejak berdekad lamanya Kanada banyak mendapat manfaat dari perjanjian perdagangan bebas ini.
 • Kenaikan gaji kekal lemah yang menunjukkan masih ada masalah-masalah kecil dalam ekonomi walaupun kadar pengangguran telah mencapai paras terbaik.

Kami di Moshed.com menjangka satu pergerakan besar oleh matawang CAD malam ini dengan alasan bahawa potensi kenaikan kadar faedah yang tinggi di mana pasaran secara keseluruhan menjangka ia dinaikkan. Dalam masa yang sama, BoC perlu berhati-hati dengan isu semasa NAFTA yang masih tidak menentu.

Oleh itu, pengekalan dan kenaikan kadar faedah malam ini masih lagi 50-50 dengan sebarang tindakan dijangka menyebabkan pergerakan yang tinggi oleh dolar Kanada (CAD).

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat