Preview Tiga Laporan Ekonomi Yang Menjadi Fokus Hari Ini

55

Ucapan Vlieghe, Ahli MPC UK (4.50 petang)

Semalam BoE sekali lagi mengekalkan penetapan kadar faedah pada paras 0.25% seperti yang dijangkakan dengan undian 7-2. BoE turut mengatakan prestasi ekonomi adalah lebih baik daripada yang dijangka bulan lalu, dan inflasi berpotensi naik melebihi 3 peratus pada Oktober – sedikit tinggi daripada jangkaan sebelum ini – inflasi bulan lalu merekod kenaikan ke paras 2.9%.

Ketika ini, prestasi ekonomi Britain adalah lebih baik daripada jangkaan pada 2016, namun perlahan pada separuh pertama 2017sehingga melahirkan kebimbangan BoE terhadap inflasi naik berlebihan semakin berkurangan walaupun ekonomi berkembang kukuh dalam jangka sederhana.

Bagi mencari petunjuka-petunjuk baru kepada penetapan polisi bulan November ini, Gertjan Vlieghe, salah seorang daripada 9 ahli MPC akan memberi pandangan beliau terhadap polisi semasa dan kesannya kepada ekonomi UK.

Jualan Runcit & Makro Data US (8.30 Malam)

Malam ini, US akan mengeluarkan dua laporan jualan runcit dan indeks pembuatan. Tumpuan akan diberikan bagi mencari petanda kepada pengukuhan ekonomi US dengan jangkaan ekonomi akan berkembang kukuh pada suku tahun ketiga.

Penganalsis menjangkakan jualan runcit pada bulan ke bulan (m/m) meningkat 0.1% bagi bulan Ogos.

Indeks pembuatan New York, yang menjadi petanda aras dalam sektor pembuatan dijangka menunjukkan penuruan pada bulan Ogos kepada 18.2, berbanding bulan sebelumnya.

Data-data makro US yang dikeluarkan  adalah penting sebagai penilaian terakhir sebelum ahli-ahli Fed membuat undian untuk menaikkan atau menurunkan kadar pada mesyuarat FOMC 19-20 September.

Indeks dolar kini didagang pada paras 92.09, naik 0.05%, sedikit mengukuh berbanding matawang utama yang lain di sesi Asia hari ini.

 

Kiraan pelantar Baker Hughes

Data mingguan aktiviti penggalian minyak oleh Baker Hughes akan dikeluarkan hari ini. Kiraan jumlah pelantar mingguan ini penting sebagai salah satu petunjuk kepada jangkaan pengeluaran minyak serta permintaannya di Amerika.

Pada hari Khamis, harga minya WTI naik ke paras $50.49 sebelum jatuh dan tutup di paras harga $49.80 setong. Harga minyak kekalkan momentum keuntungan untuk dua minggu berturut-turut. Sintemen bullish pada harga emas turut disokong oleh jangkaan permintaan minyak mentah dunia yang akan melonjak, mengimbangi lebihan bekalan sedia ada.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat