Punah! Kejatuhan Aktiviti Ekonomi UK Beri Petanda Kelembapan Ketara

380

Zon Eropah mengekalkan pertumbuhan dalam aktiviti ekonominya meskipun berdepan ketidakpastian daripada lonjakan kos dan gangguan rantaian bekalan yang masih terkesan akibat wabak Covid-19 dan perang Ukraine-Rusia.

Ekonomi terbesar di Eropah, Jerman mencatatkan sedikit pengembangan dalam sektor pembuatan pada bulan ini pada 54.7 daripada 54.6 yang dicatatkan bulan sebelumnya, dan melebihi unjuran 54.0 oleh pasaran.

Namun, sektor perkhidmatan pula sebaliknya dengan meningkat pada 56.3, turun daripada 57.6 yang dicatatkan pada bulan lalu dan tersasar dari jangkaan pasaran untuk berkembang 57.2 pada Mei.

Di Perancis pula, sektor pembuatan mencatatkan pertumbuhan lebih perlahan dengan meningkat 54.5 daripada 55.7 sebelumnya, manakala aktiviti perkhidmatan pula menepati jangkaan untuk menokok 58.4.

Keseluruhannya, kedua-dua aktiviti ekonomi di Zon Eropah dilihat masih berdaya tahan walaupun terdapat tanda-tanda permintaan mula mendapat tekanan berikutan ketidaktentuan pasaran, kenaikan harga dan isu bekalan selepas pengilang melaporkan penurunan paling ketara dalam tempahan baru dalam tempoh hampir 2 tahun.

Di samping itu di Britain, aktiviti perkilangan merosot kepada 54.6 daripada 55.8 yang direkodkan bulan sebelumnya dan sedikit suram dari unjuran pasaran untuk meningkat 54.9. Sementara sektor perkhidmatan pula menurun ke paras terendah 15 bulan, daripada 58.9 kepada 51.8, dan meleset dari jangkaan untuk pertumbuhan 56.9.

Kedua-dua kemerosotan ini dipengaruhi oleh tekanan inflasi dan ketidaktentuan geopolitik yang meningkat sehingga membantutkan permintaan. Lonjakan inflasi dalam perkhidmatan telah mencetuskan kebimbangan terhadap pesanan yang lebih lemah, mengakibatkan kejatuhan ketara dalam jangkaan perniagaan untuk tahun hadapan.

Kejatuhan dalam kedua-dua sektor ini turut memberi petanda kelembapan ketara menanti ekonomi UK, menurut S&P Global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat