Punca Data Inflasi, AUD/USD Dah Capai Paras Tertinggi 9 Minggu

244

US dolar mengekalkan momentum penyusutan selepas terbitan data inflasi Amerika Syarikat (AS), berbanding daripada dolar Australia yang dilihat memanfaatkan peluang untuk mengukuh menuju sesi dagangan penghujung minggu.

Bacaan inflasi tahunan AS mencatatkan penurunan kepada 8.5% untuk bulan Julai, menurun berbanding Jun pada 9.1% yang mencatatkan rekod tertinggi 40 tahun.

Disebabkan kadar inflasi AS yang menurun telah mendorong penyusutan US dolar susulan reaksi pasaran sebaik sahaja terbitan data, memberikan ruang kepada mata wang utama lain untuk meningkat semula dalam pasaran.

Situasi ini juga telah mencetuskan lonjakan pada pergerakan saham, menunjukkan minat pelabur mula meningkat semula terhadap aset berisiko, sekaligus mencetuskan petunjuk untuk sentimen pasaran yang pulih dan memberi kelebihan terhadap dagangan mata wang pulangan tinggi termasuk dolar Aussie.

Melihat pergerakan harga pada carta pasangan mata wang AUD/USD, pelabur menyaksikan lonjakan harga di sesi New York semalam dengan harga telah mencatatkan kenaikan harian sehingga 160 pips selepas pergerakan mendatar harga di bawah rintangan 0.7000 sejak awal minggu.

Harga yang telah melepasi rintangan 0.70000 tersebut turut mengatasi ketinggian yang dicapai pada minggu lalu pada 0.70400 sehingga mencapai semula di zon tumpuan 0.71000 sekaligus mencatatkan paras ketinggian terbaru 9 minggu.

Namun, sebaik menyentuh zon ketinggian terbaru itu, harga mula mengendurkan corak kenaikan semula dan  bergerak perlahan bersambung pada sesi dagangan Asia hari ini (Khamis) menuju ke sekitar 0.70650.

Walau bagaimanapun, kenaikan semula dilihat bersambung pada dagangan sesi Eropah untuk kembali menguji zon 0.71000 yang menjadi rintangan terbaru buat harga.

Sekiranya harga berjaya meneruskan kenaikan bersambung ke sesi berikutnya, harga yang menembusi halangan 0.71000 dijangka untuk mencapai paras sasaran 0.71800 setelah kali terakhir harga berada di atas paras tersebut pada dagangan Jun lalu.

Sebaliknya, harga yang gagal meneruskan pengukuhan dan zon 0.71000 kekal menjadi hadangan kebal buat harga, penurunan harga dijangka untuk kembali berlaku dengan terjunan awal harga dilihat akan kembali ke zon 0.70400 yang berpotensi untuk menjadi paras sokongan harga melanjutkan kenaikan berikutnya.

Namun jika harga mengkekalkan momentum penyusutan lebih rendah, sasaran harga untuk seterusnya bakal menuju semula ke paras 0.70000 sekaligus memadamkan keuntungan yang dibuat pada sesi New York semalam.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat