Rakuten Trade Kekal Saranan ‘Beli’ Untuk Syarikat Ini

824

Flexidynamics Bhd mula disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia dengan premium 49 sen berbanding harga tawaran 20 sen serta sebanyak 12.36 juta saham diniagakan pada sesi pembukaan.

Pada 11.05 pagi tadi, Flexidynamics melonjak 28.5 sen kepada 48.5 sen dengan 88.87 juta saham diniagakan.

Rakuten Trade mengekalkan saranan ‘beli’ untuk kaunter terbabit berikutan tinjauan industri yang menyakinkan serta disokong oleh permintaan berterusan dan pertumbuhan pendapatan yang dijangka mencecah setinggi dua digit dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Oleh kerana sifat khusus industri pengklorinan industri sarung tangan, hanya ada tujuh pemain industri utama di Malaysia dengan Flexi menjadi peneraju utama, menguasai 37.7% kepentingan pasaran. Pelanggan terkenal seperti Hartalega, Kossan, Sri Trang, Ever Global dan Riverstone adalah bukti kepakaran Flexi,” ujar firma tersebut menerusi nota penyelidikannya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Tambah Rakuten, pertumbuhan industri pengklorinan sarung tangan sangat berkait rapat dengan perbelanjaan modal yang diperuntukkan bagi proses pembuatan sarung tangan, khususnya untuk barisan celupan sarung tangan.

Jelas Rakuten lagi, Flexidynamics berada pada kedudukan yang tepat untuk memanfaatkan pertumbuhan industri kerana permintaan global untuk sarung tangan getah diunjur berkemban pada kadar pertumbuhan tahunan 10.0% dari 2021 hingga 2025.

“Pendapatan firma itu turut disokong oleh perolehan kontrak syarikat yang bernilai RM84.6 juta, di dalam dan luar negara,” ujar Rakuten.

Menyentuh mengenai hasil yang diperoleh daripada tawaran awam permulaan (IPO), Flexidynamics bercadang menggunakan RM6.38 juta untuk membayar semula pinjaman bank yang diambil untuk membiayai pengambilalihan kilang-kilang baharu.

Sejumlah RM420,000 lagi akan dimanfaatkan bagi pengubahsuaian kilang-kilang tersebut manakala RM1.63 juta bakal digunakan untuk membeli jentera dan peralatan, RM3.62 juta untuk modal kerja dan baki sejumlah RM3 juta lagi untuk perbelanjaan penyenaraian.

Kedua-dua kilang terbabit akan mempunyai jentera/mesin serta peralatan baharu untuk menjalankan kerja-kerja pembuatan dan komponen dalaman buat sistem pengklorinan sarung tangan dalam talian.

Menurut Pengarah Urusan Flexidynamics, Tan Koh Leong, syarikat tersebut sudah berkembang dengan menyediakan sistem pengklorinan sarung tangan dalam talian serta luar talian kepada pelanggan tempatan, Vietnam, Thailand, Indonesia dan Sri Lanka.

Ujar Koh Leong, peningkatan permintaan sarung tangan getah telah menyebabkan penggunaan kapasiti pengeluaran hampir sepenuhnya dalam kalangan pengeluar sarung tangan.

“Kami sangat percaya bahawa kami boleh memanfaatkan peluang daripada peningkatan aktiviti ini yang akan menguntungkan syarikat dalam jangka masa panjang,” jelas Koh Leong.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat