Rakyat AS Tidak Perlu Lagi Pakai ‘Face Mask’

2,570

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) mengumumkan rakyat negara itu yang telah menerima suntikan penuh vaksin Covid-19 tidak lagi perlu memakai pelitup muka ketika berada di luar rumah.

Menurut garis panduan terbaharu yang dikeluarkan, pemakaian pelitup muka tidak diwajibkan jika berseorangan atau berada dalam kelompok kecil mereka yang turut sudah disuntik vaksin.

Namun pemakaian pelitup muka masih diwajibkan di tempat tertutup atau sesak.

Lebih 95 juta orang rakyat AS telah menerima suntikan vaksin setakat ini.

Susulan pengumuman CDC itu semalam, Presiden Joe Biden menyambut baik garis panduan baharu itu dan menyifatkannya sebagai satu perkembangan yang baik.

“Para saintis kami yakin dengan data bahawa kemungkinan menyebarkan atau menerima vaksin kepada orang lain adalah sangat, sangat rendah.

“Jika anda telah divaksin, anda boleh melakukan banyak perkara,” ujar Biden.

Biden juga menggesa rakyat Amerika yang masih belum menerima vaksin, agar melakukannya kerana itu adalah satu ‘tindakan patriotik’.

“Vaksin adalah tentang menyelamatkan nyawa anda tetapi juga nyawa orang di sekeliling anda namun vaksin juga membantu kita kembali lebih dekat dengan kehidupan normal,” jelas beliau.

Bukti menunjukkan meskipun jangkitan Covid-19 mudah disebarkan di kawasan terbuka, risiko penyebaran adalah sangat rendah bagi mereka yang telah menerima suntikan penuh.

Kajian awal turut mendapati bahawa golongan yang telah menerima suntikan penuh vaksin, tidak berisiko tinggi menyebarkan Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat